• Ministrul Economiei, Shigeyuki Goto, a declarat că o recesiune globală ar putea afecta gospodăriile și întreprinderile.
  • Factorii de decizie politică și cetățenii se pregătesc pentru un potențial al optulea val al pandemiei COVID.
  • În al treilea trimestru, consumul privat a crescut cu 0,3%.

Economia Japoniei s-a contractat în mod neașteptat în trimestrul al treilea, pentru prima dată într-un an, ceea ce a alimentat și mai mult incertitudinea cu privire la perspectivele economice, deoarece riscurile de recesiune globală, yenul slab și costurile de import mai mari au afectat consumul gospodăriilor și al întreprinderilor.

Cea de-a treia mare economie a lumii s-a luptat să meargă mai departe, în ciuda ridicării recente a restricțiilor COVID, și s-a confruntat cu o presiune tot mai mare din cauza inflației mondiale în creștere, a majorărilor radicale ale ratelor dobânzilor la nivel mondial și a războiului din Ucraina.

Produsul intern brut a scăzut cu 1,2% în ritm anualizat în perioada iulie-septembrie, potrivit datelor oficiale, comparativ cu estimarea mediană a economiștilor, care prevedea o expansiune de 1,1% și o creștere revizuită de 4,6% în al doilea trimestru.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pe lângă faptul că este presată de o încetinire globală și de o inflație în creștere, Japonia se confruntă cu provocarea reprezentată de scăderea yenului la minimele ultimilor 32 de ani în raport cu dolarul, ceea ce a amplificat tensiunile legate de costul vieții prin creșterea suplimentară a prețului la orice, de la combustibil la produsele alimentare.

Contracția a fost neașteptată, a declarat Atsushi Takeda, economist șef la Itochu Economic Research Institute, adăugând că cea mai mare aberație au fost importurile mai mari decât se așteptau.

Dar cei trei piloni cheie ai cererii – consumul, cheltuielile de capital și exporturile – au rămas în teritoriu pozitiv, dacă nu chiar robust, astfel încât cererea nu este atât de slabă pe cât arată cifra principală.

Ministrul Economiei, Shigeyuki Goto, a declarat că o recesiune globală ar putea afecta gospodăriile și întreprinderile.

Factorii de decizie politică și cetățenii se pregătesc pentru un potențial al optulea val al pandemiei COVID, ceea ce se adaugă la tristețea pentru consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din economia japoneză. În al treilea trimestru, consumul privat a crescut cu 0,3%, cu puțin peste estimarea consensuală de creștere de 0,2%, dar încetinind brusc față de câștigul de 1,2% din al doilea trimestru.