• Elon Musk se confruntă cu un proces de șantaj în valoare de 258 de miliarde de dolari, după ce investitorii în criptomonede l-au acuzat că a mărit intenționat prețul dogecoin.
  • Avocații miliardarului descriu cazul cripto ca fiind o „operă de ficțiune fantezistă”.
  • În dosar se susține că dl Musk „și-a folosit statutul de cel mai bogat om din lume pentru a opera și manipula schema piramidală Dogecoin”.

Elon Musk se confruntă cu un proces de înșelăciune în valoare de 258 de miliarde de dolari, după ce investitorii în criptomonede l-au acuzat că a mărit intenționat prețul dogecoin. Reclamanții în cazul din SUA susțin că Musk s-a folosit de prezența sa în rețelele de socializare și de o apariție în emisiunea Saturday Night Live pentru a crește prețul dogecoin cu „peste 36.000 de procente în decurs de doi ani și apoi l-a lăsat să se prăbușească”. În dosar se susține că Musk „și-a folosit statutul de cel mai bogat om din lume pentru a opera și manipula schema piramidală Dogecoin”, scrie The Independent.

Avocații miliardarului din domeniul tehnologiei au descris procesul ca fiind o „lucrare de ficțiune fantezistă” bazată pe „tweet-uri inofensive și adesea prostești” despre criptomonedă, scrie Reuters.
„Nu există nimic ilegal în aposta pe Twitter cuvinte de susținere sau imagini amuzante despre o criptomonedă legitimă”, au declarat avocații săi. „Această instanță ar trebui să pună capăt fanteziei reclamanților și să respingă plângerea”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Dogecoin valorează în prezent aproximativ 0,07 dolari, în scădere cu aproape 90% față de maximul istoric pe care l-a înregistrat în mai 2021. În ciuda pierderilor, dogecoin își păstrează o capitalizare de piață de peste 10 miliarde de dolari, situându-se printre primele 10 cele mai valoroase criptomonede.

De asemenea, moneda inspirată de meme a urmat în mare măsură tendințele mai largi ale pieței, cu un vârf record în 2021 urmat de pierderi prelungite. Cifra de 258 de miliarde de dolari este triplă față de scăderea estimată a valorii dogecoin în cele 13 luni care au urmat vârfului de preț.

Musk a dezvăluit anterior că dogecoin este una dintre cele doar trei criptomonede pe care le deține, alături de bitcoin și Ethereum. Într-un interviu acordat în 2021 revistei Time, Musk a afirmat că dogecoin are fundamentele financiare pentru a servi ca formă de monedă de masă. „Chiar dacă a fost creat ca o glumă prostească, dogecoin este de fapt mai potrivit pentru tranzacții [decât bitcoin]”, a spus el. „Este ușor inflaționist… dar asta este de fapt un lucru bun, deoarece încurajează oamenii să cheltuiască, mai degrabă decât să îl acumuleze ca rezervă de valoare.”

Citește și: