• Fiecare IT-ist a generat un surplus de 8.000 de euro net în economie.
  • România are un deficit acut de forța de muncă în IT.
  • Florin Talpeș: Avem prea puţini profesori de informatică.

Industria IT a adus bani frumoși în economie în prima jumătate a anului. Cei peste 200.000 de angajați au adus economiei un surplus de 1,65 de miliarde de euro. Practic, fiecare angajat a contribuit cu 8.000 de euro. Aceasta este diferența dintre exporturile și importurile de servicii IT and C, potrivit datelor BNR.

Desi valoarea adusă în economie crește de la an la an, domeniul se confruntă cu un deficit acut de personal. O să ne trezim că avem companii care vor să se dezvolte la noi, dar nu va avea cine sa lucreze. Facultățile livrează anual doar 8.300 de absolvenți, în timp ce nevoia de angajați este cel puțin dublă, spun oamenii din industrie.

Florin Talpeș: „Informatica în gimnaziu nu e sprijinită suficient”

Florin Talpeș, fondatorul companiei BitDefender și considerat părintele IT-ului românesc, spune că această criză de personal merge mână-n mână cu criza de profesori de informatică, cu care se confruntă școlile din România. Pe lângă problema profesorilor avem și o problemă de învățare – cursurile de informatică sunt uneori făcute extrem de superficial.

Recomandări

IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT

„Informatica în gimnaziu nu e sprijinită suficient, e o criză de profesori de informa­ti­că şi deci în orele de informatică se face altceva. Iar statul a ignorat de la început oferta industriei de a o ajuta cu specialişti care să predea voluntar, să formeze profesori. De fapt, nu se face informatică, copiii nu sunt iniţiaţi în gândirea şi tehnicile din spatele informaticii, ci se predă TIC, adică răspundem azi unei nevoi care exista acum 20 ani, de iniţiere în editoare de texte, tabele etc”, a explicat Florin Talpeş intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Cu un salariu mediu în IT ajuns la 7.200 de lei, adică dublu față de venitul mediu pe economie, nu e de mirare ca mulți profesori preferă să plece de la catedră și să se angajaze într-o companie privată.