- Inflația în zona euro a ajuns la 10% în septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în istoria monedei comune europene.
- Prețurile de consum în cele 19 țări din zona euro au atins un nivel record de 10% în septembrie.
- Banca Centrală Europeană majorează ratele dobânzilor pentru a combate inflația.
Inflația în țările europene care utilizează moneda euro a ajuns la două cifre, pe măsură ce prețurile la electricitate și gaze naturale au crescut vertiginos, ceea ce anunță o recesiune iminentă în timpul iernii pentru una dintre cele mai importante economii ale lumii, deoarece prețurile mai mari subminează puterea de cumpărare a consumatorilor.
Prețurile de consum în cele 19 țări din zona euro au atins un nivel record de 10% în septembrie, față de 9,1% în august, a anunțat vineri agenția de statistică a UE, Eurostat. Cu numai un an în urmă, inflația era de doar 3,4%. Creșterile de prețuri se află la cel mai ridicat nivel de când au început să se țină evidența pentru moneda euro, în 1997.
Prețurile la energie au fost principalul vinovat, crescând cu 40,8% față de anul trecut. Alimentele, alcoolul și tutunul au urcat cu 11,8%. Inflația a fost alimentată de reducerea constantă a livrărilor de gaze naturale din Rusia și de blocajele în aprovizionarea cu materii prime și piese de schimb, pe măsură ce economia mondială își revine după pandemia COVID-19. Reducerile din Rusia au dus la creșterea prețurilor la gaze naturale până în punctul în care întreprinderile mari consumatoare de energie, cum ar fi cele din domeniul îngrășămintelor și al oțelului, spun că nu mai pot face unele produse cu profit.
Între timp, prețurile ridicate ale facturilor la utilități, alimentelor și combustibililor îi lasă pe consumatori cu mai puțini bani pentru alte cheltuieli. Acesta este principalul motiv pentru care economiștii prezic o recesiune, sau o scădere serioasă și de lungă durată a activității economice, pentru sfârșitul acestui an și primele luni ale anului viitor.
Banca Centrală Europeană majorează ratele dobânzilor pentru a combate inflația, împiedicând ca prețurile mai mari să fie încorporate în așteptările oamenilor privind salariile și prețurile, dar nu poate de una singură să reducă prețurile la energie.