• INS: Piața rezidențiala înregistrează o scădere de 36,9 în primele două luni ale anului 2024.
  • INS: Lucrările de construcții noi în imobiliare au scăzut cu 17,6%.
  • Comșa: Piața rezidențială scade din cauza blocajelor autorităților și birocrației.

Piața rezidențială în România a înregistrat o scădere semnificativă în primele două luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent. Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, iar datele publicate de Institutul Național de Statistică arată că la clădirile rezidențiale s-a înregistrat o scădere de 36,9%.

Totuși, în februarie 2024 s-au înregistrat creșteri în volumul lucrărilor de construcții.

„Prima cauză, dacă vorbim din punct de vedere al pieței rezidențiale este blocajul urbanistic la nivel de autorități. INS-ul ne spune, pe lângă faptul că a scăzut volumul lucrărilor de construcție, a scăzut și numărul autorizațiilor de construire, dar cel mai îngrijorător este că mult mai mult a scăzut suprafața autorizată, pentru că putem avea mai multe autorizații de construire pentru case, proprietate personală, decât pentru ansambluri rezidențiale”, a explicat Antoanela Comșa, expert în imobiliare, pentru Aleph News.

Recomandări

BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX

„O altă cauză este faptul că dezvoltatorii sunt un pic mai precauți în a începe anumite proiecte, pentru că avem costuri ridicate cu manopera. Vedem că anul trecut, Guvernul a eliminat facilitățile pentru lucrătorii în construcții, a crescut și salariul minim pe economie. Acesta va crește, probabil, iarăși, din iulie. Avem cost cu manoperă mai mare, avem cost cu materiale. În ciuda discuției de pe piață, acestea nu au scăzut”, a adăugat Antoanela Comșa.

Citește și