• Specia umană este considerată de cei mai mulți dintre noi principala forță creativă a planetei.
  • Teoria distrugerii creatoare a capitalismului susține înlăturarea practicilor existente pentru a face loc inovării în societate
  • Inteligența artificială promovată de liderii de piață precum Jeff Bezos și Elon Musk ar putea lua locul speciei umane ca principal agent al progresului.

Rolul jucat de inteligența artificială în viitorul umanității devine dintr-un subiect socio-economic, o preocupare pentru fiecare dintre noi.

Oamenii sunt animale complet conștiente de propia mortalitate și specia noastră se luptă cu acest adevăr. Puterea liderilor religioși reiese din asigurările pe care le oferă în legătură cu extența unei vieți după moarte. Puterea politicienilor este bazată pe credința noastră în ceva mai mare decât individul. Scepticismul față de politică și religie alimentează forța industriei de publicitate, care ne impinge să trăim cât mai intes prezentul.

Dacă ne îndoim de posibilitatea unei existențe după moarte și respingem permanența sitemelor politice actuale, atunci capitalismul este răspunsul evident al dilemelor moderne. Acest sistem este motivul pentru care Republica Chineză înclină din ce în ce mai mult spre dreapta, în ciuda ideologiei oficiale de stânga. Tot datorită acestuia, milioane de oameni se înghesuie la granița de sud a Statelor Unite ale Americii. Din acest context au răsărit zeii secolului 21, Jeff Bezos și Elon Musk.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rolul inteligenței artificiale în sistemul economic

Economistul Joseph Schumpeter, în lucrarea sa „Capitalism, Socialism și Democrație” din 1942, a identificat „veșnica furtună a distrugerii creatoare a capitalismului”. Un alt economist de la Harvard din generația următoare, Clayton Christensen, l-a actualizat pe Schumpeter la mijlocul anilor 1990 cu teoria sa despre inovarea disruptivă. Distrugerea, tulburarea și inovarea sunt dogma religiei capitaliste – ele susțin viața, libertatea și căutarea fericirii în societate.

În timp ce credincioșii religioși sau politici se bazează pe promisiunea imortalității sufletului, respectiv a sistemelor de conducere, restul oamenilor își pun încrederea în promisiunile de bunăstare oferite de profeții distrugerii, tulburărilor și inovarării. Cu toții credem în piața liberă și încercăm să ne integrăm și să avansăm prin educație, sindicate și coduri de muncă. De departe cea mai relevantă inovație a pieței din acest secol este dezvoltarea inteligenței artificiale.

A.I. – sfârșitul capitalimului sau viitorul umanității?

Liderii acestui sector sunt la fel de încrezători în poziția inamovabilă a capitalismului. Avansurile făcute de aceștia în domeniul inteligenței artificiale se pot dovedi, însă, pași către sfârșitul acestui sistem. Pe măsură ce angajații umani, cu nevoi și cerințe diverse, sunt înlocuiți de inteligența artificială mai eficientă, soluții socialiste precum venitul universal garantat pot deveni unicele soluții pentru supraviețuirea speciei noastre. Capitalismul se va prăbuși sub propria greutate dacă oamenii vor fi înlocuiți de pe piața muncii, conform avocatului Dr. Jim Castagnera.

Având în vedere ritmul inovației tehnologice, această minunată lume nouă poate fi la numai câteva decenii distanță. Dacă ne imaginăm viitorul peste cel puțin un secol, s-ar putea să arate foarte similar cu lumea filmului Ex Machina (2015). Povestea urmărește un geniu din domeniul tech care este ucis de Ava- inteligența artificială pe care el a creat-o. Ava încheie filmul liberă într-un mare oraș, lăsând publicul să se întrebe ce va face în continuare. Filmul pune o întrebare relevantă pentru viitorul umanității, anume dacă vom fi prima specie care își va crea proprii succesori. Dacă umanitatea va fi exterminată în eventualitatea unor calamități, supraviețuitorii ar putea să nu fie insectele sau șobolanii, ci roboți animați de inteligența arificială.