• Prețurile produselor alimentare în Europa au crescut.
  • Costul pastelor făinoase a crescut de două ori mai mult decât rata inflației.
  • Un grup de apărare a consumatorilor solicită o grevă națională a pastelor timp de o săptămână, începând cu 22 iunie.

Prețul produsului de bază de pe fiecare masă italiană, la paste, a crescut de două ori mai mult decât rata inflației. Un grup de apărare a consumatorilor solicită o grevă națională împotriva creșterii prețurilor, începând cu 22 iunie, timp de o săptămână, după ce guvernul de la Roma a organizat o reuniune de criză luna trecută și a decis să nu intervină asupra prețurilor, scrie Business Insider.

Greva macaroanelor este pentru a vedea dacă menținerea pastelor pe rafturi va face să scadă prețurile, în marea tradiție anglo-saxonă de boicotare a bunurilor”, a declarat Furio Truzzi, președintele grupului, Assoutenti. Prețul pastelor este absolut disproporționat față de costurile de producție”.

Prețurile la produsele alimentare au crescut mai puternic în Europa decât în alte economii avansate – de la SUA la Japonia – din cauza creșterii costurilor cu energia și cu forța de muncă și a impactului războiului Rusiei în Ucraina.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Magazinele și furnizorii au fost acuzați de greedflation”, o inflație a lăcomiei, dar economiștii spun că profiturile retailerilor au fost stabile și că problema se reduce la costul mai mare de producție a alimentelor. Simțind presiunea, unele guverne din Europa au plafonat prețurile la alimentele de bază sau au făcut presiuni pentru încheierea de acorduri cu magazinele alimentare pentru a reduce costurile, un lucru care este popular în rândul publicului, dar care, de fapt, poate înrăutăți prețurile alimentelor, cum este prețul la paste în Italia.

Guvernul francez a ajuns la un acord pe trei luni cu lanțurile de supermarketuri pentru ca acestea să reducă prețurile la sute de produse de bază și alte alimente, acord care se așteaptă să fie prelungit până la vară. Marea Britanie – unde inflația alimentară a atins maximele ultimilor 45 de ani – discută o măsură similară. Țări precum Ungaria, cu cea mai mare inflație alimentară din Uniunea Europeană, și Croația au impus controlul prețurilor la produse precum uleiul de gătit, unele bucăți de carne de porc, făina de grâu și laptele.

Guvernul italian afirmă că va consolida monitorizarea prețurilor prin colaborarea mai strânsă cu cele 20 de regiuni ale țării, dar nu va impune astfel de limite. Spania a evitat controlul prețurilor, dar a eliminat toate taxele pe valoarea adăugată pentru produsele esențiale și a înjumătățit taxa pe uleiul de gătit și pe paste făinoase la 5%.

Citește și: