• PIB-ul României a scăzut cu 3,9% în 2020, față de 2019
  • La nivelul UE, contracția economiei românești este printre cele mai mici
  • În proiectul de buget pentru 2021, Guvernul a estimat o creștere economică de 4,3%
  • Florin Cîțu: Revenirea economiei în V, o certitudine!

Premierul Cîțu e în extaz. S-a lăudat toată ziua că sfârșitul lui 2020 a fost unul bun pentru România. Asta arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică. În ultimele luni ale anului, produsul intern brut al României a crescut cu 5,3%, față de trimestrul anterior. Iar pe tot parcursul anului trecut, PIB-ul a fost cu 3,9% mai mic decât în 2019.

„O performanță fantastică. Cea mai rapidă revenire a economiei din istorie”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, la primele ore.

Stăm mult mai bine decât previziona Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles vorbeau despre o scădere a PIB-ului Romaniei de 5 procente.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Florin Cîțu, premier: „Una dintre puținele țări care a evitat recesiunea tehnică iar cine se uită atent la cifre va avedea că avem șansa ca în trimestrul 1, anul acesta, să revenim cu economia , adică să recuperăm tot ce am pierdut.”

Theodor Stolojan, fost premier: „Discutăm de un câștig de 1 miliard de euro. Datele prezentate de INS sunt o primă etapă. Dar, de regulă, abaterile nu pot fi prea mari. Nu avem asemenea fapte petrecute în trecut în care statistica să fi omis ceva sau să fi făcut greșeli mari de evaluare.”

Managerii sunt optimiști. 85% dintre aceștia susțin că economia va fi relansată, datorită campaniei de vaccinare. Sunt cifrele ultimului studiu Confidex realizat de Impetum Group pe un eșantion de 950 de companii.

Andrei Cionca, CEO Impetum Group: „Deci cred că eficiența și productivitatea oamenilor o să crească atunci când totodată va crește și numărul celor vaccinați, pentru că nu vom mai avea această rotație și vom fi toți prezenți la birou.”

Mircea Coșea, analist economic: „Bucuria nu e la ordinea zilei. Este o cădere mai mică decât ne-am închipuit. Căderea există totuși. Revenirea care s-a petrecut în ultima parte a anului e normală, s-a petrecut în majoritatea țărilor europene.”

„Problema este în ce măsura bugetul pe anul acesta poate să valorifice rezultatetele din 2020. (..) Această creștere se datorează unor elemente de ordin conjuctural, nu se bazează pe o politică de ieșire din criză. (…) Plecăm de la un PIB care este mai puțin deteriorat decât ne așteptam, dar deficitul rămâne în jur de 10%. Plecăm la un număr relativ mare de șomeri, aproape 400.000, plecăm de la o colectare foarte mică la buget. Și mai ales, nu avem finanțarea necesară de la UE și nu știm când vom avea.”