• Cumpărarea unei case împreună cu un prieten poate ajuta două sau mai multe persoane singure să își permită să cumpere o locuință pe piața imobiliară actuală.
  • 13% dintre respondenții la un sondaj recent au declarat că au cumpărat o locuință cu un partener non-romantic.
  • O femeie care a cumpărat cu un prieten a declarat că economisește bani pentru o casă mai mare, dar poate fi riscant.

Elisa Ball și John Williams au cumpărat anul trecut o casă în Florida. Aceasta are 2.200 de metri pătrați, o curte pentru câine – și două dormitoare principale, conform Business Insider.

Deși au fost împreună din 1997 până în 2009, Ball și Williams sunt acum doar prieteni. S-au unit pentru a cumpăra o proprietate în Palm Bay, un oraș situat la nord de West Palm Beach, deoarece Williams avea nevoie de ajutor după o cădere financiară, iar Ball a constatat că prețul chiriei din sudul Floridei crescuse necontrolat.

A funcționat. Ball a spus că jumătatea ei de plată a ipotecii este de aproximativ 1.100 de dolari, mult mai puțin decât chiria de 1.875 de dolari pe care o plătea în Boca Raton.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

„Acum reușesc să economisesc cel puțin 500 de dolari pe lună pe care îi pun în bancă – nu am mai reușit să fac asta din 2014”, a declarat Ball. „Pot să mă răsfăț puțin mai mult decât am putut de ani de zile și într-un mediu în care îmi place cu adevărat să mă aflu.”

Costul inițial al achiziționării unei case a fost întotdeauna o povară pentru potențialii cumpărători. Dar acum – când ratele la creditele ipotecare sunt relativ scumpe, prețurile locuințelor se situează în jurul maximelor istorice, iar primele de asigurare și impozitele pe proprietate sunt în creștere – este deosebit de greu.

Să luăm doar avansul standard de 20%, care ar putea costa între 39.127 și 263.392 de dolari, în funcție de locul în care locuiți. În zilele noastre, arată datele imobiliare, plățile lunare, inclusiv ipoteca, taxele și asigurarea, probabil că nu vor fi mai mici decât chiria.

Prin urmare, oameni ca Ball cumpără case cu prietenii. Un sondaj realizat în luna ianuarie de agenția de asigurări JW Surety Bonds a constatat că 13% dintre cei 1.004 respondenți au declarat că au cumpărat împreună o casă cu un partener non-romantic – iar 48% ar lua în considerare acest lucru.

În 2023, co-cumpărătorii au fost mult mai predispuși decât în 2023 să citeze accesibilitatea și ușurința de a obține aprobarea ipotecii ca motive pentru a alege această cale, potrivit Zillow.

Ball și alții care au cumpărat case cu prietenii spun că există argumente pro și contra. Unul dintre cele mai evidente beneficii? Reducerea costurilor cu locuințele. Dezavantajele includ discuția deschisă despre finanțe și coordonarea unor documente juridice sensibile, cum ar fi testamentele.

O femeie din Austin îi ajută pe alții să cumpere case cu un prieten

La 24 de ani, Kristina Modares a apelat la ajutorul unui prieten pentru a-și cumpăra prima proprietate în San Antonio. De atunci, ea a cumpărat opt proprietăți cu ajutorul prietenilor sau al membrilor familiei.

Modares, un agent imobiliar din Austin, s-a asociat cu o prietenă, Steph Douglass, pentru a crea o agenție de brokeraj care încurajează femeile să investească în domeniul imobiliar și promovează cumpărarea de proprietăți împreună cu prietenii ca fiind un mijloc de a face acest lucru.

„Toată lumea spunea: Milenialii nu au bani, nu vor face niciodată asta și nu este posibil pentru ei”, a declarat Modares. „Este posibil, dar trebuie doar să fii creativ. Am cumpărat fiecare proprietate cu ajutorul prietenilor, iar acesta a fost singurul mod în care am putut începe. Acum este modalitatea mea preferată de a cumpăra case.”

Trebuie să vă asigurați că aveți încredere cu cine cumpărați

Să faci o achiziție atât de mare precum o casă este întotdeauna riscant. Dar atunci când o parcurgi cu cineva de care nu ești legat din punct de vedere legal, există un nivel suplimentar de incertitudine.

Este important să ai un plan de ieșire în cazul în care una dintre părți decide că vrea să renunțe, a spus Ball, adăugând că negocierile cu Williams au fost ușurate de structurile familiale relativ simple ale celor doi.

„Nu avem părinți și nu avem copii, așa că, practic, ceea ce este al meu este al lui și ceea ce este al lui este al meu”, a spus ea. „Celelalte documente legale ale lui îmi lasă totul mie și viceversa”.

Ball a adăugat că are încredere în Williams, ceea ce reprezintă un factor cheie pentru ca parteneriatul lor să funcționeze. Cei doi au un cont bancar comun care este folosit doar pentru cheltuielile legate de locuință, cum ar fi plățile ipotecare și reparațiile.

Citește și