• După Brexit, Paris a oferit condiții favorabile transferurilor de la Londra.
  • Marii financiari s-au instalat lângă Arcul de Triumf sau în Place Vendôme.
  • Excedentul sectorului financiar aduce Frantei 5 miliarde de euro pe an.

Paris a atras mai mulți bancheri de la Londra decât Frankfurt, Amsterdam sau Dublin, devenind principalul centru financiar din Uniunea Europeană, un statut recent, pe care îl datorează Brexit-ului.

Cum s-a petrecut această migrație către capitala Frantei?

De la intrarea în vigoare a Brexitulului în 2021, tranzacțiile care implică acțiuni, obligațiuni sau valute europene nu mai pot fi procesate în Marea Britanie. Parisul a atras aproape 6.000 de locuri de muncă venite astfel din Londra.

Atractivitatea sa a crescut semnificativ în ultimii ani, chiar și dincolo de Europa, până la punctul în care noul clasament Ofex de la Institutul Louis-Bachelier și Centrul de Studii Financiare plasează Parisul ca al cincilea centru financiar de pe planetă, după New York, Chicago, Londra și Tokyo, cu siguranță, dar înaintea greilor precum Frankfurt, Zurich, Singapore și Hong Kong. Bank of America și-a mărit forța de muncă locală de șapte ori. 80% dintre comercianții Goldman Sachs din Europa continentală au ales Parisul.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Ce a jucat în favoarea Parisului?

Acest succes incontestabil se datorează în primul rând unor motive structurale. Parisul are școli majore recunoscute ca atare precum Normale Sup, Centrale sau HEC, pregătire solidă în matematică, o foarte bună școală Politehnică.

În plus, Parisul concentrează giganți mondiali precum LVMH, L’Oréal și TotalEergies. Bancherii străini apreciază dinamismul cultural al Orașului Luminilor, prezența școlilor internaționale, calitatea vieții pariziene.

Citește și