• Președintele argentinian Javier Milei intenționează să concedieze 70.000 de lucrători guvernamentali în următoarele luni.
  • Milei s-a lăudat marți, în cadrul unui eveniment, că a înghețat lucrările publice, a tăiat o parte din finanțarea guvernelor provinciale și a reziliat peste 200.000 de planuri de asistență socială.
  • Liderul sindicatului lucrătorilor de stat ATE a ripostat rapid la X, anunțând o grevă națională, fără a oferi mai multe detalii.

Președintele argentinian, Javier Milei, intenționează să concedieze 70.000 de lucrători guvernamentali în următoarele luni, într-unul dintre cele mai clare semne de până acum ale modului în care abordarea în stil libertarian, în stil drujbă, intenționează să taie în bucăți statul, anunță Bloomberg.

Dincolo de reducerile de locuri de muncă, Milei s-a lăudat marți, în cadrul unui eveniment, că a înghețat lucrările publice, a tăiat o parte din finanțarea guvernelor provinciale și a reziliat peste 200.000 de planuri de asistență socială, pe care le-a catalogat drept corupte. Totul face parte din strategia sa de a ajunge la un echilibru fiscal cu orice preț în acest an.

Deși reprezintă doar o mică parte din cei 3,5 milioane de lucrători din sectorul public din Argentina, reducerile de locuri de muncă ale lui Milei se vor confrunta cu mai multe împotriviri din partea puternicelor sindicate din țară și ar putea pune în pericol ratingurile sale ridicate de aprobare. Un sindicat care reprezintă unii lucrători guvernamentali a intrat marți în grevă, în timp ce un raport guvernamental a detaliat că lucrătorii din sectorul privat au suferit cea mai mare pierdere salarială pe o lună din cel puțin trei decenii după ce a preluat funcția în decembrie.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
WHATSAPP INTRODUCE NOI FUNCȚII
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA

Liderul sindicatului lucrătorilor de stat ATE a ripostat rapid la X, anunțând o grevă națională, fără a oferi mai multe detalii. Milei a citat sondaje care arată că argentinienii sunt mai optimiști cu privire la viitorul economiei, în timp ce un indicator recent al încrederii publice în guvern a crescut în ciuda măsurilor sale de austeritate.

Milei: Oamenii au speranță, văd lumina de la capătul tunelului”

Alte puncte cheie din discursul lui Milei:

  • Milei a declarat că contractele futures pentru peso sunt aliniate la schema de ancorare lunară de 2% a băncii centrale, catalogând drept ridicole” apelurile de a devaloriza din nou moneda.
  • Banca Centrală a Argentinei se află pe drumul spre atingerea rezervelor nete neutre, după ce a început cu pasive de datorie care au depășit cu 11,5 miliarde de dolari numerarul disponibil în decembrie
  • Milei spune că va dubla încercările de reformare a economiei argentiniene după alegerile parlamentare din 2025, cu peste 3.000 de reforme în pregătire
  • El a calificat drept minunată” respingerea de către Senat a decretului său de urgență, deoarece a lăsat toate degetele murdare” expuse ale politicienilor pe care îi numește delincvenți”
  • Milei se așteaptă la o redresare economică în formă de V.

Citește și