• AIE consideră că cererea globală de petrol va crește anul viitor.
  • Se anunță provocări serioase în 2024.
  • Se așteaptă o cerere de țiței mai mică din partea Chinei, în 2024.

Piețele globale de petrol sunt pregătite pentru provocări serioase în 2024.

Euronews Business a analizat perspectivele pentru cea mai importantă marfă din lume, petrolul. O recesiune iminentă, o încetinire tot mai accentuată a principalelor economii ale lumii, o cerere de țiței mai mică decât se aștepta din partea Chinei și o producție mai mică vor fi caracteristici definitorii pentru piețele petroliere în 2024.

Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar:

,,Anul 2024 ar trebui să fie similar cu 2023, asta într-un scenariu de bază. Economia mondială o să se situaze tot cam în aceeași parametri ca în 2023, iar economia europeană și cea româneasă chiar ar putea să accelereze. Aceste evoluții vor influența și piața petrolului, practic, pentru că, așa cum știm, aproape tot ce mișcă în economie e datorită petrolului”.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

La ce să ne aștepăm în 2024?

Lucrurile ar trebui să arate similar, cu toate că se resimte o cerere în creștere, pentru că încetinește economia mondială și mai ales în China, care este unul dintre marii consumatori. Asta este într-un scenariu de bază, în care nu apar anumite ,,pete negre”, cum ar fi putut sa fie conflictul din Orientul Mijlociu, cel care produce o treime din petrolul planetar. Dacă se întâmplă ceva acolo, cu siguranță vor fi perturbări în piețe”, a explicat la Aleph News Răzvan Botea, editor Ziarul Financiar.

Citește și