• Savantul american a devenit celebru pentru lucrările sale privind teoria creșterii economice din anii 1950.
  • Modelul Solow arată rolul pe care îl joacă economiile și investițiile în generarea unei creșteri stabile pe termen lung.
  • Solow și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca profesor de economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

A murit Robert Solow, economistul american care a primit Premiul Nobel pentru Economie în 1987. Avea 99 de ani. Solow a câștigat cel mai prestigios premiu din domeniul Economiei pentru activitatea sa în domeniul teoriei creșterii economice. Modelul care îi poartă numele a devenit un element de bază al manualelor de macroeconomie. Modelul Solow arată rolul pe care îl joacă economiile și investițiile în generarea unei creșteri stabile pe termen lung.

Solow a fost cunoscut pentru faptul că a evidențiat rolul inovației tehnologice – și capacitatea economiilor de a se adapta la aceasta – ca forță supremă care stă la baza unei prosperități economice susținute.

Paul Samuelson: „Economistul economistului desăvârșit”

Solow și-a petrecut cea mai mare parte a carierei ca profesor de economie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, unde a rămas până la pensionare, în 1985. Se așteaptă ca MIT să emită ulterior o declarație, scrie Financial Times.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Paul Samuelson, laureat al premiului Nobel în 1970, al cărui birou se afla alături de al său, l-a descris pe Solow ca fiind „economistul economistului desăvârșit”.

„El face totul bine și cu o aparentă ușurință”, spunea Samuelson într-un articol din 1989 pentru Journal of Economic Perspectives. „Oamenii îi cer sfatul nu pentru că sunt de acord cu ideologia sa eclectică postkeynesiană, ci pentru că respectul pentru dovezi și cunostințele fac ca media sa de bătaie pe termen lung să fie utilă pentru un fond mutual japonez, o bancă regională a Rezervei Federale sau comitetul științific consultativ al unui mare producător de automobile”.

Solow s-a născut în Brooklyn în august 1924, fiind cel mai mare dintre cei trei copii. A crezut cu tărie în rolul pe care guvernele îl pot juca în protejarea cetățenilor de crizele economice. A fost economist în cadrul administrației Kennedy.

După ce a câștigat o bursă la Harvard în 1940, a studiat mai întâi sociologie și antropologie. Apoi a luat o pauză de la studii, servind ca soldat timp de trei ani în cel de-al Doilea Război Mondial. A luptat în Africa de Nord, Sicilia și Italia, înainte de a se întoarce în campus. S-a întors în 1945 și a ales să se concentreze pe economie.

În discursul de acceptare a premiului Nobel, Solow a spus că anii petrecuți în armată i-au format caracterul.

MIT și impactul armatei

„M-am trezit făcând parte dintr-un grup strâns unit, care făcea o muncă grea cu pricepere și loialitate reciprocă. Era condus de unul dintre cei mai remarcabili oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Nu s-a abătut niciodată de la calea umorului și a decenței. De două ori am avut din nou experiențe similare: în cadrul Consiliului de consilieri economici al lui Walter Heller și, în cea mai mare parte a vieții mele de adult, în cadrul Departamentului de Economie de la MIT. Zi de zi, acesta este cel mai bun tip de mediu.”

În timpul petrecut la MIT, a fost consilierul de doctorat al multor studenți care aveau să devină cercetători de marcă, printre care viitorii laureați ai premiului Nobel George Akerlof și Joseph Stiglitz.

Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene și fost prim-ministru italian, și-a finalizat doctoratul sub îndrumarea lui Solow și a colegului profesor de la MIT, Franco Modigliani.

„Bob Solow a fost strălucitor, generos și, de asemenea, hilar”, a declarat pentru X, Austan Goolsbee, președintele Rezervei Federale din Chicago, care a studiat la MIT. „Era persoana care orice student ar fi vrut să fie când va fi mare. Ne va lipsi tuturor înțelepciunea sa profundă și umorul său. La revedere, vechi prieten”.

Moartea lui Solow a fost anunțată pentru prima dată de New York Times, care au confirmat decesul împreună cu fiul său, John.

Citește și