• Turneul lui Taylor Swift a fost primul turneu cu încasări de peste 1 miliard de dolari.
  • „Barbie” a devenit filmul cu cele mai multe încasări din ultimii 100 de ani ai Warner Brothers.
  • George R. R. Martin, Jodi Picoult și John Grisham s-au alăturat unui proces colectiv împotriva OpenAI, compania din spatele ChatGPT.

Termenul „post-Covid” este unul care aduce multe gânduri și supărări, mai ales pentru cei care trăiesc cu efectele pe termen lung ale acestei boli. În timp ce experții consideră „Covid-19” ca fiind o pandemie, 2023 a fost anul în care OMS a declarat că nu mai este o urgență a sănătății publice de interes național.

Într-un an definit de război și de pertrubări tehnologice, lumea artei, a modei și a culturii a răspuns în moduri creative. În acest an, au reflectat și contrazis cele mai presante provocări ale societății.

Iată câteva dintre cele mai importante momente ale anului 2023.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Femeile conduc lumea

Două dintre cele mai importante motoare ale economiei culturale au fost turneele realizate de cele mai de succes femei din muzică: Beyoncé și Taylor Swift.

Turneul „The Era’s Tour” al lui Taylor Swift a făcut pământul să se cutremure. A devenit primul turneu cu încasări de peste 1 miliard de dolari. Cererea de bilete a fost atât de mare încât organizatorii din Singapore au raportat peste 22 de milioane de persoane care s-au înregistrat la pre-sale. Peste un milion de persoane au așteptat la coadă online, scrie CNN.

Această frenezie globală a propulsat-o și mai mult pe artista de 34 de ani în mega-stardom. A determinat o audiere în Congresul SUA cu privire la lipsa de concurență în industria biletelor, după ce Ticketmaster nu a putut procesa comenzile. A schimbat industria turismului, hotelurile înregistrând o cerere crescută, iar companiile aeriene adăugând locuri suplimentare în jurul datelor de concert.

Între timp, turneul „Renaissance” al lui Beyoncé a adăugat peste 4,5 miliarde de dolari în economia americană. Un economist de la Danske din Danemarca a acuzat-o pe vedetă că a contribuit la problemele de inflație ale Suediei, după ce decizia de a da startul extravaganței celui de-al 56-lea concert la Stockholm, a dus la o creștere a prețurilor la hoteluri și restaurante.

„Barbenheimer” a crescut în box-office

La fel ca Beyoncé și Taylor, „Barbie” al Gretei Gerwig a dezlănțuit puterea de cumpărare a femeilor, care au reprezentat aproximativ două treimi din audiența filmului. Lansarea simultană a filmului „Oppenheimer” de la Universal Pictures a dus la o rivalitate majoră între studiouri (sau la o campanie publicitară avantajoasă) și la o trezire a mușchiului cinefil al Americii.

Contrastul puternic dintre abordarea feministă a lumii roz a lui Barbie și povestea dureroasă a tatălui bombei atomice a inspirat unele dintre cele mai bune meme-uri, glume și parodii ale anului, precum și provocarea „Barbenheimer”, în cadrul căreia cinefilii au încercat să vizioneze succesiv cele două filme într-o singură zi.

Fenomenul a transformat ambele filme în senzații virale și a creat un buzz care s-a tradus prin încasări de peste 2,3 miliarde de dolari în box office-ul global, „Barbie” a devenit filmul cu cele mai mari încasări din ultimii 100 de ani ai Warner Brothers.

Cele mai mari conglomerări de modă au devenit și mai mari

Conglomeratele controlează o mare parte din industria modei, iar anul acesta au continuat să își întărească controlul asupra pieței luxului, care se ridică la 1,6 trilioane de dolari. Potrivit datelor din martie 2023 ale Savigny Luxury Index, un indice general de măsurare al pieței, LVMH, Kering și Richemont dețin împreună 62% din piața modei de lux.

În această vară, Tapestry, compania mamă a Coach și Kate Spade, a realizat o fuziune cu Capri, proprietarul Versace și Michael Kors, într-o tranzacție de 8,5 miliarde de dolari. Între timp, LVMH, care deține Louis Vuitton, Givenchy, Christian Dior și Fendi a devenit în aprilie prima companie europeană care a depășit 500 de miliarde de dolari în valoare de piață.

La celălalt capăt al pieței, realitatea gestionării unor mărci independente de modă de lux a părut din ce în ce mai sumbră. Designerii autofinanțați s-au confruntat cu o concurență acerbă, iar tinerele talente recunoscute în industrie se văd în imposibilitatea de a-și susține mărcile.

Furtul de artă și restituirea

În condițiile în care muzeele și colecționarii sunt supuși unei presiuni continue pentru a returna obiecte cu origini suspecte, restituirile de artă de profil înalt au continuat în acest an. Muzeul Rubin de Artă din New York și Muzeul Metropolitan de Artă din New York au returnat artefacte luate dintr-o mănăstire nepaleză din secolul al XI-lea, precum și din situri arheologice din sud-estul Asiei. Galeria Națională a Australiei și familia regretatului miliardar american George Lindemann a promis să trimită înapoi obiectele jefuite, în Cambodgia. SUA au anunțat că vor returna 77 de obiecte în Yemen.

Un caz notabil a fost cel al British Museum, care a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a returna obiectele contestate din colecția sa. Printre acestea se numără marmurile Partenonului, care de zeci de ani se află în centrul unei dispute diplomatice între Marea Britanie și Grecia. Anul acesta, disputa s-a intensificat, ceea ce l-a determinat pe premierul britanic Rishi Sunak să refuze să se întâlnească cu omologul său grec.

Muzeul a fost el însuși victima unui furt, după ce a descoperit în august că aproximativ 2.000 de piese din colecția sa lipseau (în unele cazuri fuseseră oferite spre vânzare pe eBay). În prezent, se desfășoară eforturi de recuperare, muzeul făcând apel la public pentru returnarea comorilor sale.

Banii vorbesc, „luxul liniștit” șoptește

În condițiile în care multe părți ale lumii se confruntă cu o criză a costului vieții cauzată de creșterea inflației și a prețurilor la energie și alimente, nu este o surpriză faptul că 2023 a fost anul „luxului liniștit”. Ideea că bogăția ar trebui să șoptească, nu să strige, a fost reflectată într-un nou tip de simplitate redusă care a comunicat statutul fără a fi nevoie de logo-uri stridente sau de un stil care să te dea pe spate.

Emisiunea „Succession” de la HBO, care și-a încheiat cel de-al patrulea și ultimul sezon în luna mai, a contribuit la aducerea în prim-plan a tendinței de „bogăție ascunsă”. Protagoniștii ultra-bogați ai emisiunii optau pentru un stil de bază elevat (hainele de lucru ale lui Shiv Roy și șepcile de baseball ale lui Kendall Roy). La fel a făcut și garderoba lui Gwyneth Paltrow în sala de judecată, de profil înalt, dar fără prea mult tam-tam, care a generat mai multe titluri decât accidentul de schi care a făcut obiectul procesului.

Prada își prezenta noua colecție de îmbrăcăminte pentru bărbați ca fiind „o regândire a lucrurilor simple”. Designerul Phoebe Philo își lansa mult așteptata marcă omonimă cu o colecție de debut definită de eleganță discretă. Tendința – care nu trebuie confundată cu minimalismul – s-a extins la ceasuri, accesorii și chiar la hoteluri.

Grevele au paralizat Hollywood-ul…și covorul roșu

Anul acesta, timp de aproape patru luni, Hollywood-ul a intrat în grevă. Actorii au solicitat creșterea salariilor și a drepturilor reziduale care au scăzut în epoca serviciilor de streaming, care evită drepturile de autor convenționale și rareori dezvăluie cât de des este vizionat conținutul. Biroul de Statistică a Muncii din SUA a raportat că actorii au câștigat în medie 27,73 dolari pe oră anul trecut și a precizat că mulți dintre ei nu sunt plătiți pe tot parcursul anului. De asemenea, scenariștii au intrat în grevă, ceea ce a dus la oprirea producțiilor de film și televiziune.

Ceremoniile de decernare a premiilor au fost reduse sau amânate, ceea ce a dus la apariția unor covoare roșii neobișnuit de discrete. Deși aceasta a fost o veste proastă pentru make-up artiștii și stiliștii celebrităților, a oferit, de asemenea, influencerilor și modelelor o șansă de a intra în lumina reflectoarelor lăsată liberă de vedetele de cinema.

În noiembrie, sindicatul actorilor SAG-AFTRA a ajuns la o înțelegere cu marile studiouri. Acordul, care va expira în mai 2026, include creșteri salariale, angajări pe o durată mai lungă, beneficii mai bune, garanții privind drepturile de autor și protecție împotriva utilizării de către studiouri a inteligenței artificiale, un alt punct important de conflict pentru actori și scenariști.

Inteligența Artificială a continuat să-i deranjeze pe cei creativi

Scenariștii și actorii nu erau singurii îngrijorați de faptul că inteligența artificială le pune în pericol mijloacele de trai. Autori precum George R. R. Martin, Jodi Picoult și John Grisham s-au alăturat unui proces împotriva OpenAI, compania din spatele ChatGPT. Aceștia au afirmat că a folosit lucrări protejate prin drepturi de autor în timp ce își antrena sistemele pentru a crea răspunsuri asemănătoare cu cele umane. Peste 10 000 de autori, printre care James Patterson, Roxane Gay și Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită liderilor din industria inteligenței artificiale să obțină consimțământul autorilor atunci când le folosesc operele și să îi compenseze în mod echitabil.

Alte domenii s-au confruntat cu o concurență a tehnologiei emergente. În aprilie, o imagine generată de AI a câștigat premiul Sony World Photography Award. Mulți creatori au îmbrățișat potențialul acestor evoluții. De la prima bandă desenată manga generată de AI până la colecții de modă concepute cu ajutorul acestei tehnologii.

NFT-urile au atins noi minime

Dacă creșterea și scăderea prețurilor NFT a fost una dintre cele mai importante din 2022, anul acesta a oferit realități pe termen lung mult mai îngrijorătoare. În condițiile în care volumele de tranzacționare au stagnat, unele dintre firmele și figurile din spatele acestor obiecte s-au confruntat cu un nou val de acțiuni în justiție.

În aprilie, investitorii i-au dat în judecată pe creatorii NFT-urilor Bored Ape, Yuga Labs pentru promovarea „înșelătoare” a token-urilor. Cristiano Ronaldo se confruntă cu un proces de 1 miliard de dolari pentru promovarea sa pe bursa de cripto-monede Binance. Un juriu din New York a constatat că versiunile NFT ale unui artist ale genților Birkin au încălcat drepturile de marcă ale casei.

Tiare, drepturi trans și agitație la Miss Universe

Concursul Miss Univers din acest an a generat mai multe subiecte de discuție decât oricare altul. Într-o victorie pentru LGBTQ, competiția a avut două femei transsexuale. Marina Machete și Rikkie Kollé au fost selectate pentru a reprezenta Portugalia și Olanda.

Triumful s-a transformat în agitație cu doar câteva zile înainte de finala din El Salvador. Proprietarul Miss Universe, JKN Global Group, a cerut intrarea în faliment. Deși compania media a reușit să organizeze un spectacol de succes, ceea ce a urmat a fost și mai dramatic.

După ce Sheynnis Palacios a devenit prima care a revendicat tiara, directoarea Karen Celebertti, a fost acuzată de conspirație și trădare. Celebertti, alături de soțul și fiul ei, este acuzată că este implicată într-un complot pentru răsturnarea guvernului.

Ape tulburi pentru casele de licitație

La licitațiile din acest an au fost puse la bătaie câteva obiecte de mare valoare. O capodoperă a lui Picasso intitulată „Femme à la montre”, a ajuns la peste 139 de milioane de dolari. Ultimul portret al lui Gustav Klimt a devenit cea mai scumpă operă vândută vreodată la o licitație europeană.

Cu toate acestea, vânzările au fost slabe. Christie’s a raportat o scădere a vânzărilor de 2,2 miliarde de dolari de la an la an. Philips a înregistrat un declin de aproape 40% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Giganții licitațiilor au căutat să își diversifice ofertele. Mai multe vânzări importante de adidași și de memorii sportive au avut loc în 2023. Succesul lor este susținut de vânzările de artă de top, care au scăzut dramatic. Primele 100 de loturi de licitație s-au vândut pentru 2,4 miliarde de dolari.

La fel ca muzeele, casele de licitații s-au confruntat cu un control asupra originii obiectelor care le trec ușile. Christie’s a anulat o vânzare de bijuterii deținută de Heidi Horten, după ce grupuri de apărare a evreilor și a drepturilor omului au exprimat îngrijorarea că soțul ei a acumulat averea prin achiziționarea de afaceri evreiești vândute sub presiune în Germania nazistă.

Descoperiri surpriză

Gunoaiele unora sunt comorile altora. În 2023, mai mulți cumpărători norocoși au găsit pietre prețioase și au obținut profituri frumoase. Magazinele de vechituri din Marea Britanie s-au dovedit a fi deosebit de profitabile. Un cuplu din Marea Britanie a cumpărat o vază minusculă a unui artist japonez pentru echivalentul a 3,30 dolari. A fost evaluată ulterior la aproape 12.000 de dolari. Un colecționar anonim a vândut două borcane pentru peste 74.000 de dolari, după ce le cumpărase pentru 25 de dolari.

O pasionată de antichități a văzut cum achiziția de 4 dolari a atras un preț de 191.000 de dolari. O cumpărătoare a obținut un profit uriaș când vaza cumpărată cu 3,99 dolari s-a vândut cu peste 107.000 de dolari.

Au existat și returnări surpriză. Un tablou al lui Van Gogh care a fost livrat unui detectiv de artă într-o geantă IKEA.

Citește și