- Un nou sistem revoluționar de Inteligență Artificială poate prezice data morții, cu un grad ridicat de acuratețe.
- Cercetătorii au analizat datele a 6 milioane de danezi colectate din 2008 până în 2020.
- ,,În mod clar, modelul nostru nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări”, spun oamenii de știință.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat, mai în glumă, mai în serios, la clarvăzători și ghicitori pentru a afla diferite aspecte încă ascunse ale vieții, scrie Independent.
Advertisment
Însă marea provocare rămâne una singură: Dacă ar exista un device, chiar sub ochii tăi, care îți poate spune data exactă a morții, ai apela la el?
Un nou sistem revoluționar de A.I. își face loc pe piață
Recent, un nou sistem revoluționar de Inteligență Artificială, asemănător ChatGPT, antrenat cu poveștile de viață a peste un milion de oameni, a devenit foarte precis în previziuni, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU).
Recomandări
Modelul A.I. a fost ,,instruit” pe baza datelor personale ale populației din Danemarca și s-a dovedit că prezice șansele oamenilor de a muri cu o acuratețe mult peste orice sistem existent, au spus cercetătorii implicați.
În cadrul studiului, au fost analizate datele privind starea sănătății și disponibilitatea în câmpul muncii a peste 6 milioane de danezi, colectate din 2008 până în 2020, inclusiv informații despre educația acestora, vizitele la medici și internările în spitale, diagnosticele rezultate, veniturile și ocupația.
Setul de date a fost mai apoi transpus în cuvinte, pentru a dezvolta model specific de limbaj numit „life2vec”, similar cu tehnologia din spatele aplicațiilor A.I., precum renumitul ChatGPT.
Modelul A.I. a învățat tiparele din datele adunate și poate depăși alte sisteme avansate din breaslă
Bagajul de date a fost extras de la un grup de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani – dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020 – și au cerut sistemului A.I. să prezică cine a trăit și cine a murit. Așa au descoperit că previziunile sale erau cu 11% mai precise decât cele ale oricărui alt model A.I. existent sau orice metodă folosită de companiile de asigurări de viață pentru a stabili prețurile polițelor.
,,Este interesant să considerăm viața umană ca o simplă secvență de evenimente înlănțuite, similar modului în care se compune o propoziție, dintr-o serie de cuvinte”, a spus primul autor al studiului Sune Lehman de la DTU.
Au mai descoperit că răspunsurile modelului sunt în concordanță cu constatările existente, astfel încât, atunci când toți ceilalți factori sunt luați în considerare, persoanele aflate într-o poziție de conducere sau cu un venit mare, au mai multe șanse de a supraviețui, În cazul unui diagnostic mental, de pildă, riscul de deces crește considerabil.
,,Am folosit modelul pentru a aborda întrebarea fundamentală: în ce măsură putem prezice evenimentele din viitorul tău pe baza condițiilor și evenimentelor din trecutul tău? Din punct de vedere științific, ceea ce este interesant pentru noi nu este atât predicția în sine, ci aspectele datelor care permit modelului să ofere răspunsuri atât de precise”, a spus doctorul Lehman
Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că modelul nu ar trebui să fie utilizat de firmele de asigurări de viață din cauza preocupărilor etice.
Cercetătorii avertizează, de asemenea, că există și alte probleme etice legate de utilizarea life2vec, cum ar fi protejarea datelor și confidențialitatea.
„Subliniem că munca noastră este o explorare a ceea ce este posibil, dar ar trebui să fie folosiă doar în lumea reală, în conformitate cu reglementările care protejează drepturile persoanelor”, au concluzionat aceștia.
Citește și: