• Hotărârea vine în contextul în care fostul lider american se pregătește să candideze la președinție în 2024.
  • Trump este acuzat că a instigat la revolte la clădirea Capitoliului SUA în încercarea de a anula rezultatul după ce a pierdut alegerile americane din 2020.
  • Este pentru prima dată în istorie când secțiunea 3 din cel de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la președinție.

Donald Trump nu este eligibil pentru președinția SUA în baza clauzei de insurecție din Constituție, a decis Curtea Supremă din Colorado.

Hotărârea vine în contextul în care fostul lider american se pregătește să candideze la președinție în 2024.
Trump este acuzat că a instigat la revolte la clădirea Capitoliului SUA în încercarea de a anula rezultatul după ce a pierdut alegerile americane din 2020, scrie Sky News.

Curtea Supremă din Colorado, ai cărei judecători au fost toți numiți de guvernatori democrați, l-a eliminat acum pe Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile primare prezidențiale din acest stat.

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Această mișcare stabilește o probabilă confruntare în cea mai înaltă instanță a națiunii pentru a decide dacă favoritul la nominalizarea republicană poate rămâne în cursă.

„O majoritate a instanței susține că Trump este descalificat să ocupe funcția de președinte în conformitate cu secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament”, a scris instanța în decizia sa cu 4-3.

Este pentru prima dată în istorie când secțiunea 3 din cel de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la președinție.

Citește și