• Prețurile apartamentelor au crescut cu aproape 3% în doar o lună, după izbucnirea războiului.
  • La finalul lunii martie, un metru pătrat util costa, în medie, 1.654 euro, față de 1609 euro, cât era în februarie.
  • Premierul Nicolae Ciucă spune că statul vrea să compenseze creșterea prețurilor la materialele de construcții.

Prețurile apartamentelor au crescut cu aproape 3% în doar o lună, după izbucnirea războiului. Pe lângă București și Cluj, acum, plătești mai mult și pentru un aparatament în Brașov, Timișora, Iași și Constanța, potrivit portalului Imobiliare.ro.

La finalul lunii martie, un metru pătrat util costa, în medie, 1.654 euro, față de 1609 euro, cât era în februarie, iar trendul se va menține crescător.

„O creștere datorată, în primul rând, sectorului rezidențial nou, unde prețurile la materialele de construcții și la forța de muncă au crescut vertiginos, în ultima perioadă. Ne așteptăm la creșteri pe fiecare segment de imobiliare”, a spus Eugen Encuțescu, co-founder CEIR.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
O NOUĂ MISIUNE NASA
FRANȚA ÎȘI RECUPEREAZĂ RECORDUL MONDIAL
CE PROGRAM ARE MUSK
OMAGIU PENTRU BERNARD HILL
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI

Premierul Nicolae Ciucă spune că statul vrea să compenseze creșterea prețurilor la materialele de construcții, dar și cheltuilile cu forța de muncă. „Astăzi, guvernul a alocat, printr-o Ordonanță de Urgență, aproape 1,8 miliarde de lei ca sprijin pentru acest domeniu”.

Prețurile apartamentelor au stârnit reacții diverse

Dar acești bani nu vor rezolva problema, e de părere Eduard Uzunov, proprietarul companiei imobiliare Regatta. „Orice ajutor este salutar pentru antreprenori. Este foarte important, dar mi se pare o chestie puțin electorală. Mi se pare ca și când am subvenționa alimentele sau mai știu eu ce. Piața trebuie lăsată liberă, pentru că ea, în opinia mea, se autoreglează”.

Dacă în perioada pandemiei, solicitările pentru case cu grădină au înregistrat o creștere cu 20%, costurile ridicate și criza materialelor de construcții orientează cererea către spațiile mai mici, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

„Mă aștept să crească din nou interesul pentru apartamentele cu 2 camere. Pentru că, până la urmă, cumpărăm și ce ne permitem, nu întotdeauna ceea ce ne dorim.(…) Cel mai bine este să cumpărăm atunci când ne permitem cu adevărat. (…)Trebuie să avem în vedere că e puțin probabilă, în perioada următoare, o ieftinire a prețurilor”, a spus acesta.