- Pentru anul viitor, angajatorii plănuiesc creșteri mai mici ale salariilor, creșterile de două cifre devin istorie, iar multe industrii văd creșteri de 5%-7% sau chiar stagnări.
- În 2023 am văzut o creșterea medie de 11%, conform Institutului Național de Statistică.
- Salariile au crescut cu 21% față de anul 2022, raportat la salariul mediu net în primele 10 luni din 2023.
Anul acesta, salariile au crescut cu 21% faţă de anul 2022, raportându-ne la salariul mediu net în primele 10 luni din 2023, conform datelor INS. Pentru anul viitor, angajatorii plănuiesc creșteri mai mici ale salariilor, multe industrii văd creșteri de 5%-7% sau chiar stagnări.
Răzvn Botea, editor Ziarul Financiar, spune că creșterile salariale sunt în linie și cu așteptările despre activitate economică. „Este normal ca atunci când activitatea economică încetinește și creșterile salariale să încetinească. Previziunile nu arată scăderi, ci încetiniri. Pe de altă parte, în sectorul bugetar mă aștept cu siguranță la creșteri de salarii, la creșteri mult mai mari decât în decât am văzut în ultimii ani”.
„În ciuda percepției, este adevărat că în ultimii ani creșterile salariale din sectorul bugetar au încetinit semnificativ. Dacă ne uităm ca pondere în PIB chiar au scăzut, dar acum vin din spate niște presiuni foarte mari. Am văzut salariile profesorilor care au crescut deja sau se pregătesc. Mai mulți au organizat mai multe greve și pregătesc și mai multe greve pentru creșteri salariale în sectorul bugetar. Iar presiunea alegerilor va face ca aceste creșteri să devină o realitate”, explică Răzvn Botea.
Citește și