• Războiul din Israel are efecte majore pe piețele financiare.
  • Prețul gazului natural european crește cu peste 34% de vineri până acum.
  • Prima presiune asupra prețului este generată de sistarea activității Chevron în Israel.

Războiul din Israel are efecte majore pe piețele financiare. Prețul gazului natural european crește cu peste 34% de vineri până acum. În prezent se tranzacționează sub pragul de 50 de euro megawatul.

„Înainte să vedem dacă suntem sau nu pregătiți vreau să ne uităm un pic la cifre și la motivele creșterii prețului, apoi putem concluziona dacă sunt motive de îngrijorare sau nu. Prima presiune asupra prețului este generată de sistarea activității Chevron în Israel. Războiul se vede în piețele financiare. Nu doar pe gaz vedem efecte. Observăm creșterea și a petrolului și a aurului.


Al doilea impuls a fost cauzat de o scurgere suspectă pe gazoductul offshore Balticonnector, dintre Estonia și Finlanda. Oficialii de la Helsinki acuză un atac deliberat. Suspectul? Rusia. Finlanda demarează în prezent o anchetă în acest sens și cere sprijinul NATO în cazul unui eventual atac intenționat. Dacă ne uităm la cifre creșterile principale apar în urma acestor 2 evenimente cheie.

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Vineri gazul natural european se tranzacționa la aproximativ 37 de dolari megawat ora. Acum în jur de 48. Dacă România este pregătită sau nu? Am discutat cu mai mulți oficiali ai Ministerului Energiei. Mesajul a fost destul de clar.

Uniunea Europeană și implicit România s-au descurcat anul trecut, într-o situație mult mai tensionată. Acum România are rezervele de gaz pline. În septembrie oficialii români transmiteau că suntem la un grad de peste 84% de umplere. Iar stocarea continuă până la finalul lunii. România va putea fi o țară sigură la capitolul gaz abia după ce proiectul neptun deep intră în linie dreaptă”, spune Carol Bostan, editor Aleph Business

Citește și: