• Celine Gauer, „șefa” PNRR: Vedem că multe activităţi sunt întârziate, multe investiţii nici n-au început în mod real.
  • România are o alocare de aproape 29 miliarde de euro prin PNRR pentru investiții.
  • Guvernul a cheltuit puțin peste 1 miliard de euro din cei 29 miliarde de euro. Limita este 2027.

România are întârzieri în atragerea și cheltuirea fondurilor europene din PNRR, este concluzia unei comisii de la Bruxelles care a venit în aceste zile la București pentru a analiza progresul României în ceea ce privește implementarea PNRR. Comisia este condusă de Celine Gauer, director general al task force-ului pentru implementarea PNRR-urilor.

De cealaltă parte, Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune că progresul României este în jurul mediei europene și că România nu va pierde bani. România are o alocare de aproape 29 miliarde de euro prin PNRR pentru investiții, dintre care aproximativ jumătate sunt fonduri nerambursabile și jumătate sunt împrumuturi la dobânzi mici. Investițiile trebuie finalizate până la finalul lui 2026, iar reprezentanții Comisiei Europene avertizează România că este în întârziere.

Vom reuși până la urmă să atragem banii din PNRR?

„Dacă nu știm să atragem banii, va fi un tren pierdut. Este ceva ce este necesar să atragem și va fi foarte rău dacă nu o facem. Din păcate, suntem în situația în care, la jumătatea perioadei de 6 ani, am cheltuit doar 1 miliard de euro din cele 29 de miliarde de euro. Pare imposibil să cheltuim restul banilor în 3 ani. Poate, România va solicita o prelungire a perioadei de cheltuire a banilor. Ministrul Adrian Câciu se află în fața a patru rânduri de alegeri și de aici și mesajele optimiste. România a atras fonduri europene, dar de ce să nu atragă tot?”, a declarat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Citește și