• Cel mai mic consum de electricitate din istoria României a fost înregistrat ieri.
  • Fabricile și marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda prețurilor scăzute ale pieței.
  • Daniel Pintilie, expert în energie, spune că vom vedea tot mai des astfel de situații în care prețurile vor fi negative la energie, iar consumul va fi foarte scăzut.

România a consemnat un eveniment remarcabil în domeniul energetic, atingând cel mai mic consum de electricitate din întreaga sa istorie. Ieri, între orele 12:00 și 15:00, consumul a atins un minim istoric de 3.900 MW, marcând o evoluție fără precedent în ultimele decenii. Fabricile și marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda prețurilor scăzute ale pieței, iar fabricile încep să devină de asemenea prosumatori.

Daniel Pintilie, expert în energie, spune că vom vedea tot mai des astfel de situații în care prețurile vor fi negative la energie, iar consumul va fi foarte scăzut.

„Aceste situații sunt, într-un fel, normale, cauzate de o cerere scăzută raportată la oferta de energie din acel moment și, prin urmare, în anumite intervale orare, cum a fost cel din jurul prânzului, când consumul nu a fost suficient de mare, dar producția a fost excesivă. Vom vedea astfel de situații în care minimele vor deveni istorice”, a explicat Daniel Pintilie, la Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Daniel Pintilie: „În același timp, vor fi și temperaturi foarte crescute care vor încuraja producția de energie fotovoltaică. Să nu uităm că în România marii consumatori de energie, cei industriali, cum sunt cei siderurgici sau cei din zona agricolă, nu au dispărut complet, dar au început să dispară sau sunt foarte, foarte nesemnificativi ca număr sau pondere în consumul de energie, iar acest lucru va face ca consumul țării să fie unul foarte scăzut pe anumite intervale orare, atâta timp cât nu va exista un consum provocat de acești mari consumatori industriali.”

Citește și