• Salariul pe oră în România este de 9,50€.
  • Irlanda și Luxemburg domină topurile salariale cu peste 100€ pe oră.
  • Țările care au o industrie puternică au salarii mai mari.

Salariul pe oră în România este de 9,50€. Irlanda și Luxemburg domină topurile salariale cu peste 100€ pe oră. Media salarială este de 13€ pe oră în țările post-comuniste. În Grecia și Polonia, salariul pe oră este de 14,5€. În Bulgaria, salariul pe oră este de doar 8.2€.

În Uniunea Europeană, România este pe penultimul loc la salarii pe oră. Cu doar 9 euro și jumătate pe oră, România o depășește doar pe vecina Bulgaria. La popul opus, Irlanda și Luxemburg domină topurile, cu un salariu pe oră de peste 100 de euro. Salariile sunt strâns legate de productivitate.

Țările care au o industrie puternică, dezvoltată și competitivă, pline de tehnicieni competenți, au salarii mai mari. În schimb, atât la noi, cât și în restul țărilor post-comuniste din Uniunea Europeană, media salarială este de 13 euro pe oră. Țările care sunt state membre în Uniunea Europeană dinainte de ’89 au un salariu pe oră de peste 35 de euro.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Grecia și Polonia conduc topul, cu peste 14 euro pe oră. Ele sunt urmate de Croația cu 12 euro, Ungaria cu aproape 11 euro, România și Bulgaria.

Topul salariilor pe oră în Europa de Est

  • Grecia 14.5€
  • Polonia 14.5€
  • Croația 12.1€
  • Ungaria 10.7€
  • România 9.5€
  • Bulgaria 8.2€

În România, salariul pe oră este de 9,5 euro și are un PIB de 18,3 euro pe oră. Asta nu ne face să fim cei mai prost plătiți oameni din zonă deoarece vecinii bulgari câștigă 8.2 euro pe oră. La capitolul acesta stau cel mai bine grecii, care câștigă 14.5 euro pe oră. Vecinii unguri au aceeași problemă ca noi – le lipsesc muncitorii, așa că îi aduc din Filipine, Vietnam, Indonezia, Mongolia și Kârgâzstan.

În următorii ani, în Ungaria ar putea să apară jumătate de milion de noi locuri de muncă, ceea ce presupune, pe baza situației actuale de pe piața muncii, implicarea a cel puțin 200-300 de mii de muncitori străini peste numărul actual de aproximativ 100.000.

Citește și: