• Șeful uneia dintre cele mai mari bănci din lume a avertizat că ratele dobânzilor din SUA ar putea urca la 8%.
  • Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele în încercarea de a atenua creșterea prețurilor.
  • Comentariile lui Dimon vin în contextul în care ratele dobânzilor din SUA se mențin în intervalul 5,25%-5,5% – mai ridicate decât au fost în ultimii 20 de ani.

Șeful uneia dintre cele mai mari bănci din lume a avertizat că ratele dobânzilor din SUA ar putea urca la 8%.

Jamie Dimon, șeful JPMorgan Chase, a declarat că banca sa s-a pregătit pentru o creștere a ratelor dobânzilor din cauza „presiunilor inflaționiste persistente”, scrie BBC.

Băncile centrale din întreaga lume au majorat ratele în încercarea de a atenua creșterea prețurilor.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Însă, având în vedere că în prezent creșterea prețurilor în unele țări încetinește treptat, băncile centrale ar putea începe să reducă ratele dobânzilor.

În scrisoarea anuală adresată acționarilor, Dimon a declarat că banca este pregătită pentru o „gamă foarte largă” de rate, de la 2% la 8% sau chiar mai mult, potențial împinsă în sus din cauza cheltuielilor guvernamentale ridicate și a necesității de a limita creșterea prețurilor.

Comentariile lui Dimon vin în contextul în care ratele dobânzilor din SUA se mențin în intervalul 5,25%-5,5% – mai ridicate decât au fost în ultimii 20 de ani.

Prin scumpirea împrumuturilor, ratele mai mari ale dobânzilor încurajează economisirea și reduc împrumuturile pentru achiziția de locuințe și investiții în afaceri, ceea ce răcește economia și atenuează presiunile care determină creșterea prețurilor.

Citește și