• Reprezentanții speră că, dacă meseria va fi recunoscută, va atrage mai mulți profesioniști.
  • În urma mișcării #metoo, care a încurajat libertatea femeilor de a vorbi despre violența sexuală, a apărut funcția de coordonare a intimității pe platourile de filmare americane.
  • Realizat de firma Co&Sens și finanțat de Entertainment Training Insurance (Afdas), acest studiu face bilanțul a ceea ce rămâne încă o „meserie de nișă”, puțin răspândită în Franța.

Reprezentanții speră că, dacă meseria va fi recunoscută, va atrage mai mulți profesioniști, ca să devină o prezența obișnuită pe platourile de filmare. Ar aplana tensiunea scenelor de sex sau de nuditate înainte sau după filmare. Sunt însă și realizatori care nu sunt de acord cu generalizarea acestei practici. Se tem că va fi un fel de poliție a moravurilor, care le va îngrădi libertatea artistică.

Comisia națională mixtă pentru ocuparea forței de muncă și formare în sectorul audiovizual dorește să încurajeze vocațiile pentru această funcție în dezvoltare rapidă pe filmări și seriale.

În urma mișcării #metoo, care a încurajat libertatea femeilor de a vorbi despre violența sexuală, a apărut funcția de coordonare a intimității pe platourile de filmare americane. În Franța, această practică, care urmărește supravegherea scenelor intime și asigurarea bunăstării actrițelor și actorilor, caută în continuare să se profesionalizeze așa cum arată un studiu publicat în decembrie 2023 de comisia națională mixtă pentru ocuparea forței de muncă și formarea audiovizuală.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Realizat de firma Co&Sens și finanțat de Entertainment Training Insurance (Afdas), acest studiu face bilanțul a ceea ce rămâne încă o „meserie de nișă”, puțin răspândită în Franța. Au fost identificați patru coordonatori de intimitate, comparativ cu optzeci de peste Atlantic. Activitatea este încă scăzută, chiar dacă mai multe producții americane filmate în Franța, precum serialul Netflix, Emily in Paris, au folosit deja acești supraveghetori.

Prin urmare, CPNEF-AV lucrează la crearea unei certificări profesionale care să încurajeze mai multe vocații. Și intenționează să pregătească șase persoane pe an începând cu ianuarie 2025. A fost stabilită o fișă a postului pentru a integra această practică în contractul colectiv pentru industria filmului. Și stârnește curiozitatea profesioniștilor din sector.

Abateri de filmare

Monia Aït El Hadj, coordonatorul de intimitate, militează pentru ca prezența lor să devină sistematică pe platourile de filmare. „Când ne uităm la un scenariu și descoperim că există o scenă de cascadorii, chemăm un coordonator de cascadorii. Același lucru ar trebui să fie valabil și pentru scenele intime. »

Acești paznici intimi intervin în timpul scenelor de sărut, „tensiune sexuală”, violență fizică sau psihologică, nudări sau sex simulat. Dar și înainte și după filmare. Prezența lor face parte, mai larg, dintr-un set de inițiative care vizează combaterea violenței și hărțuirii sexiste și sexuale (VHSS) în cinema. Mai multe mărturii au aruncat recent lumină dură asupra exceselor filmărilor din Franța. În aprilie 2023, o anchetă Mediapart a adunat mărturiile a treisprezece femei care îl acuzau pe Gérard Depardieu de violență sexuală pe platourile de filmare – actorul a infirmat aceste acuzații.

Citește și