- Felul în care este produsă, marketată și consumată mâncarea în lume înseamnă pierderi de zeci de mii de miliarde pe an.
- Prețul plătit include și costul cu repararea sănătății în urma consumului de mâncare nesănătoasă, conform unui raport.
- Sistemul actual de hrană este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon la nivel global și trebuie făcut ceva în privința asta, mai spun autorii studiului.
Felul în care este produsă, marketată și consumată mâncarea în lume înseamnă pierderi de zeci de mii de miliarde pe an. Prețul plătit include și costul cu repararea sănătății în urma consumului de mâncare nesănătoasă, conform unui raport publicat de economiștii de la Food System Economics Commissio și citat de publicația The Verge.
Advertisment
Sistemul actual de hrană este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon la nivel global și trebuie făcut ceva în privința asta, mai spun autorii studiului.
Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar:
„La noi este o situație un pic mai atipică. Pe lângă risipa alimentară, care este într-adevăr o problemă uriașă în România, identific acum două probleme destul de mari pe lanțul de mâncare. Una este, dacă te uiți la ponderea agriculturii în produsul intern brut, este cam de 4% în România, dar populația antrenată în acest sector este cam de 22-24% din forța de muncă totală. Dacă te uiți la Franța, ei au agricultura poate tot la 4-5%, dar populația angrenată în acest sector este tot de patru, patru până la 5%, ceea ce înseamnă că sunt mult mai eficienți și produc mâncarea mult, mult mai eficient.”
Recomandări
Citește și:
- Cât costă un cip în creier de la Neuralink? Primul implant cerebral a devenit realitate
- Cea mai mare bancă din Europa, amendată cu 57,4 milioane de lire
- VIDEO. Cea mai mare navă de croazieră s-a deschis la Miami. Cum arată Icon of the Seas?
Partenerii noștri