• Compania Tesla vrea să îi ofere lui Elon Musk cel mai mare salariu din istoria corporațiilor americane.
  • Cu câteva zile înainte, Musk a anunțat că va reduce peste 10% din forța sa de muncă la nivel global.
  • Bloomberg și Forbes au estimat că valoarea netă a lui Musk va fi cuprinsă între 198 și 220 de miliarde de dolari.

Tesla încearcă din nou să îi acorde șefului Elon Musk cea mai mare înțelegere salarială din istoria corporațiilor americane, în valoare de 56 de miliarde de dolari (44,9 miliarde de lire sterline), conform BBC.

Compania de vehicule electrice (EV) cere acționarilor să voteze salariul record al directorului său general, stabilit în 2018. Cu toate acestea, înțelegerea a fost respinsă de un judecător american în ianuarie, care a descris-o ca fiind „o sumă insondabilă”.

Aceasta vine la doar câteva zile după ce Musk a anunțat că intenționează să reducă peste 10% din forța sa de muncă la nivel global. Într-o notă emisă către personal, Musk a declarat că nu există nimic ce să urască mai mult, „dar trebuie făcut”.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Acum, remunerația sa este în centrul atenției – deși compensația propusă nu include niciun salariu sau bonus. În schimb, acordul din 2018 a stabilit recompense bazate pe creșterea valorii de piață a Tesla până la 650 de miliarde de dolari în 10 ani. Acțiunile companiei producătoare de vehicule electrice sunt evaluate în prezent la 500,36 miliarde de dolari, potrivit datelor.

La momentul pronunțării hotărârii, judecătoarea Kathaleen McCormick, cu sediul în Delaware, a declarat că acordul de remunerare a fost nedrept față de acționari. Ea a constatat că directorii Tesla, care au negociat acordul, au fost „poate cu ochii în patru” din cauza „atracției de superstar” a domnului Musk și nu au informat pe deplin acționarii. Decizia l-a indignat pe Musk, care a amenințat ulterior că va muta sediul central al Tesla din Delaware în Texas.

Luni, Tesla a depus documente prin care a cerut acționarilor să aprobe această mutare și să semneze din nou pachetul salarial pentru 2018. „Elon nu a fost plătit pentru munca sa pentru Tesla în ultimii șase ani… Acest lucru ni se pare nouă, precum și numeroșilor acționari de la care am primit deja vești, ca fiind fundamental nedrept.”

De asemenea, Denholm a susținut că board-ul nu este de acord cu decizia instanței. „Nu credem că ceea ce a spus Curtea din Delaware este modul în care ar trebui să funcționeze sau funcționează dreptul corporativ”, a spus ea.

Compensația lui Musk pentru 2023 a fost de 0 dolari, se arată în dosar, întrucât miliardarul nu primește un salariu de la companie și este compensat prin opțiuni pe acțiuni. „Dacă este recomandabil din punct de vedere legal, sugerăm să supunem pur și simplu pachetul original din 2018 unui nou vot al acționarilor”, a precizat Tesla, adăugând că încă intenționează să facă apel la această hotărâre.

Re-votul vine într-un moment dificil pentru companie, care a înregistrat cele mai puține livrări de vehicule electrice din 2022 încoace. Cererea slabă vine înainte de câștigurile sale trimestriale care sunt dezvăluite săptămâna viitoare.

Musk încearcă, de asemenea, să își recupereze reputația după un an turbulent. Tesla a fost nevoită să recheme în service mașini din cauza unor probleme de siguranță, Musk a fost implicat într-un scandal de conspirație antisemită și a avut probleme repetate cu X, platforma sa de socializare.

Dar, cu toate acestea, Bloomberg și Forbes au estimat că valoarea netă a lui Musk va fi cuprinsă între 198 și 220 de miliarde de dolari în noiembrie 2023, ceea ce îl va face cea mai bogată persoană din lume.

Citește și