• Experții sunt din ce în ce mai încrezători că economia va reveni în 2021, dar există un preț de plătit pentru asta: creșterea prețurilor
  • Vaccinurile, pachetul de stimulente de 1,9 trilioane de dolari și disponibilitatea oamenilor de a cheltui bani au ținut economia în picioare
  • Economist: „Dacă va apărea o cerere foarte mare, prețurile ar putea chiar să crească peste nivelurile lor pre-pandemice”

Acest articol abordează situația economică din SUA, dar având în vedere influența pe care o au americanii asupra spațiului european din care facem parte, aceste lucruri vor afecta și țara noastră inevitabil.

Experții sunt din ce în ce mai încrezători că economia SUA va reveni în 2021, dar există un preț de plătit pentru asta: creșterea prețurilor, relatează Business Insider.

Vaccinurile, pachetul de stimulente de 1,9 trilioane de dolari și disponibilitatea americanilor de a cheltui bani au ținut economia SUA în picioare. Acum, economia americană pare că se îndreaptă spre o nouă perioadă înfloritoare. Vedem restaurante pline de viață și stadioane pline. Asta este el mai important, oamenii nu se mai tem la fel de rău ca la începutul pandemiei, deci majoritatea nu își mai țin banii la saltea.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce spun experții

O arată chiar un comunicat al Bank of America, pe lângă faptul că preconizează o creștere economică de 6,5% în 2021, comparativ cu 6%, cât era proiecția inițială.

Experții susțin că ar putea fi cea mai rapidă creștere economică a generației noastre. Totuși, cei din Wall Street prevăd faptul că bunurile și serviciile se vor scumpi în următoarea perioadă din cauza cererii, care e din ce în ce mai mare.

Un reprezentant al JP Morgan, altă bancă cu renume din SUA, susține că această cerere ascendentă va crește prețurile, iar pe măsură ce pandemia va dispărea (s-a preconizat că acest lucru se va putea întâmpla chiar în această vară), inflația va ajunge „la sau peste” obiectivul de 2% setat de Rezerva Federală.

„Dacă va apărea o cerere foarte mare, prețurile ar putea chiar să crească peste nivelurile lor pre-pandemice”, a declarat și Brian Rose, economist senior la UBS Global Wealth Management.

Cele mai vizate: casele și combustibilul

Sursa foto: Profimedia

Totuși, acest lucru ar putea fi o mare pierdere pentru puterea de cumpărare a americanilor, mai ales pentru cei ce preferă să țină banii în casă. În același timp, prețurile mari indică o economie puternică. Analiștii de pe Wall Street se așteaptă ca cele mai mari creșteri să fie în sectorul imobiliar, în special la case, și la combustibil, în special benzina, întrucât este esențial pentru repornirea economiei la infrustructura actuală.

Sectorul energetic a înregistrat deja o creștere de 23,6%, o creștere mai mare decât orice altă industrie, deoarece mașinile au crescut în popularitate în timpul pandemiei. Prețul petrolului a crescut de la 40 de dolari pe baril vara trecută la aproape 60 dolari pe baril în prezent, o creștere de 50%. Și cel mai probabil va rămâne la acest nivel în 2021.

Sursa foto: Profimedia

Mai scump, mai bine

Întrucât creșterea prețurilor va fi determinată de o cerere mai mare este un „semn încurajator că impactul pandemiei dispare și viața revine la normal”, a mai spus Brian Rose.

Ultimul stimul de 1,9 trilioane de dolari va determina o creștere bruscă, dar temporară a prețurilor. În cazul în care inflația se instalează pe termen lung, depinde de cât de bine se vindecă piața muncii.