• Sergiu Neguț: ,,Sunt sectoare care trebuie strategic protejate în perioada asta”
  • Sergiu Neguț: ,,Fără o educație serioasă și bună și sustenabilă nu o să ne iasă. O să fim în continuare o nație  de oamenicare așteaptă ajutor din afară”
  • Sergiu Neguț: ,,Este foarte important să acumulăm deficitul cu cap!”

Invitat la ,,Ochii pe mine!”, Sergiu Neguț, investitor și consultant specializat în creșterea antreprenorială, a analizat împreună cu Vlad Craioveanu care sunt soluțiile pentru a ne salva business-urile, într-o perioadă în care pandemia a schimbat total regulile jocului.

Dacă te numeri printre cei care se luptă să-și țină pe linia de plutire afacerea, invitatul lui Vlad Craioveanu îți vorbește despre proiecte, planuri și strategii de supraviețuire și reinventare în business.

,,Începi să constați că se acumulează niște dezechilibre. Începi să constați că deficitele astea care au fost în anul 2020 și care o să fie și în 2021, noi tot o să trebuiască să le plătim la un moment dat. Începi așa să te gândești cam cum putem noi să facem treaba asta să fie așa mai suportabilă și mai sustenabilă. Rămân cu răspunsul meu de antreprenor, adică hai să facem afaceri profitabile, hai să facem afaceri bune care cresc repede și hai să creștem acolo unde suntem buni, adică la zonele de economie care sunt pe val.”, spune Sergiu Neguț.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE

Sergiu Neguț: ,,Sunt sectoare care trebuie strategic protejate în perioada asta”

,,Să sprijinim antreprenorii și business-urile din sectoarele care sunt puternic afectate. Nu ne dorim o migrație masivă a forței de muncă către alte sectoare din două motive. Unul, nu avem neapărat capacitatea de absorbție, iar dacă o avem o să distrugem iremediabil aceste sectoare pentru momentul în care am putea să ne întoarcem la ele. Mă refer evident la turism, mă refer la HoReCa etc. Sunt sectoare care trebuie strategic protejate în perioada asta. Asta e o zonă.

Mai este o zonă în care eu cred și anume când vrei să te gândești la viitor trebuie să te concentrezi pe lucrurile la care te pricepi mult mai mult decât la alea la care nu te pricepi. Și atunci începi să te uiți la ce a devenit România super-competitivă în ultimii ani în raport cu alte țări și alea mi se pare că sunt sectoarele strategice care trebuie sprijinite. E clar că țin acum de  tehnologie – industriile de tehnologie ca tare trebuie sprijinite ultra-rapid pentru că ele creează bogăție pe toate direcțiile și bogăția aia se împrăștie la nivelul economiei. (…) Trebuie să punem eforturile noastre de a sprijini fix pe domeniile alea care cresc foarte bine.”

Sergiu Neguț: ,,Fără o educație serioasă și bună și sustenabilă nu o să ne iasă. O să fim în continuare o nație  de oameni care așteaptă ajutor din afară. Și cred că învățământul are păcatul de a continua de a fi foarte conservator și pentru ca noi părinți suntem mult mai conservatori decât suntem noi ca oameni în orice domeniu al nostru.”

Sergiu Neguț: ,,Economia de azi are nevoie de mult mai puțină muncă repetitivă la comandă”

,,Hai să ne uităm puțin la ce are nevoie economia de azi și cum arată economia de azi diferit față de economia de ieri. Economia de azi are nevoie de mult mai puțină muncă repetitivă la comandă. Deci, abilitatea noastră de a memora și de a face niște lucruri așa cum au fost ele prescrise ar trebui mai puțin scoase în față și ar trebui împins cumva de jos în sus ar fi abilitatea noastră de a fi creativi, de a veni cu inovație, de a veni cu idei noi.

Știi cum e diferența dintre creativitate și inovație? Inovația se face, creativitatea se gândește. Orice abilitate a tinerilor, a copiilor de a face lucruri – nu doar de a le gândi – hai să facem o mică centrală eoliană în curtea școlii, hai să facem o mică afacere de joacă în care să vindem sucuri – orice inițiativă din asta în care înseamnă a face lucruri eu cred că trebuie puternic mobilizată la școală. Și școala nu este pregătită să facă asta. Și noi ca părinți nu suntem pregătiți să facem asta. Nici dascălii nu sunt pregătiți.”

Sergiu Neguț: ,,Este foarte important să acumulăm deficitul cu cap!”

,,Cred că ce facem în momentul ăsta este că acumulăm un deficit și este foarte important să acumulăm deficitul ăsta cu cap. Bugetul ăsta de relansare înseamnă, de fapt, acumularea de datorii pentru viitor și acumularea asta ar trebui să fie cvasi-integrală în investiții, nu în consum. Afară de bucățica aia mică pe care o văd pentru a sprijini afacerile afectate, restul trebuie să fie pentru a sprijini afacerile să crească, pentru a crea un ecosistem care să permită banilor privați să acceleze mai accelereze mai repede acele zone în care știm că suntem buni și putem să creăm valoare repede.

Este nevoie să creăm valoare repede, valoarea pe care o pierdem din gaura asta financiară în care suntem în 2020 și o să fim și-n 2021 trebuie să fim în stare să o aducem înapoi în următorii 5 ani. Putem să facem treaba asta dacă punem banii în investiții.”

Sergiu Neguț, despre sfaturi miraculoase în antreprenoriat: ,,Îmi e teamă că miracolele sunt ale care se fac din muncă în chestia asta. Ce mi se pare că trebuie făcut pentru orice antreprenor este muncește, pentru că este foarte mult de tras și îți trebuie multă perseverență, mult curaj și multă răbdare.”