• În următorii 5-10 ani vom asista la un fenomen evident de flexibilizare a muncii.
  • În următorii 10 ani 42% din orele de muncă vor fi efectuate cu ajutorul automatizării.
  • 1 din 2 angajați își vor schimba profesia, mai arată un raport realizat de Asociaţia Business Service Leaders în România.

40.000 de anagajați au fost concediați în mai puțin de 2 luni ale anul 2024. Este vorba de o medie de aproximativ 1000 de angajați pe zi, care au plecat de la companii precum Cisco, PayPal, Microsoft, eBay, Google sau Amazon. Motivul? Redirecționarea resurselor spre dezvoltarea programelor de inteligență artificială. Va ajunge fenomenul și în România? Îți răspunde Marius Caluian, expert HR:„Procesul este la început și sunt convins că vor urma mult mai multe concedieri. Este vorba de companii multinaționale americane care au filiale în foarte multe țări. Cu siguranță, birourile locale vor urma strategia globală a fiecărei compani în parte. Eu cred că toți angajații ar trebui să își pună problema concedierii, inclusiv că vorbim de low level sau top level”. 
În următorii 10 ani 42% din orele de muncă vor fi efectuate cu ajutorul automatizării. Învățarea, adaptarea și competențele digitale îți vor propulsa CV-ul în viitor lucrezi în departamentul financiar? În 10 ani o să ai nevoie de cunoștințe în tehnologia blockchain.

Ce să ai în CV?

Cunoștințele tehnice, abilitățile digitale și cunoașterea limbilor străine sunt un must pt. CV.  Conform unui nou raport făcut de Asociaţia Business Service Leaders în România, în următorii 5-10 ani vom asista la un fenomen evident de flexibilizare a muncii.
Învățarea, adaptarea și competențele digitale sunt abilități care vor fi căutate în CV.
42% dintre orele de muncă vor fi efectuate cu ajutorul automatizării și 1 din 2 angajați își vor schimba profesia, mai arată raportul. Fondator la Academia de HR, Sorin Faur îți oferă detalii: „Se vor produce schimbări importante pe măsură ce AI-urile vor fi implementate tot mai mult în viața noastră și evident acest lucru se întâmplă foarte repede. În primul rând va trebui să știm să lucrăm cu AI-urile. Vorbim despre un set nou de competențe digitale, a doua sau a treia alfabetizare de care vom avea nevoie absolut toți, indiferent de studii, de pregătire, de tipul de domeniu în care activăm”. 

Citește și

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT