• Un studiu MIT arată că mai puțin de un sfert din angajați ar putea fi înlocuiți în așa fel încât costurile să nu fie mai mari.
  • Sectoarele de logistică și retail sunt cele unde AI poate fi aplicat cu un raport optim de costuri și beneficii.
  • Goldman Sachs avertizează că vor putea apare concedieri masive din cauza progreselor AI.

Există temeri că Inteligența Artificială va înlocui forța de muncă umană în scurt timp, și mase mari de oameni vor rămâne fără salarii de pe o zi pe alta. Studiile recente realizate de MIT arată că situația nu este chiar roz.

Sunt rezultatele studiilor valabile pentru toate sectoarele economiei?

Este vorba despre un studiu mai amplu. Studiul realizat de MIT a analizat unde se află în acest moment domeniul Inteligenței Artificiale, în ce mod și în ce măsură ne periclitează job-urile de zi cu zi. Inteligența Artificială nu este un instrument minune și nici gratis din punct de vedere al costurilor, care trebuie plătite pentru a se implementa această tehnologie pentru a înlocui munca oamenilor. S-a aflat că aceste posturi sunt destul de ridicate și nu în toate cazurile ar renta înlocuirea muncii oamenilor cu Inteligență Artificială. Doar 23 % din actualele job-uri, a observat MIT, ar putea fi înlocuite cu aceleași beneficii, respectiv „return of investment”. Este vorba despre domeniile de retail și de logistică. Aceste două domenii ar fi cele care ar putea beneficia pe termen relativ scurt de înlocuirea muncii oamenilor cu Inteligență Artificială. În construcții și în alte domenii unde este nevoie de muncă fizică, Inteligența Artificială nu poate intra în discuție.

Ce spun organizațiile internaționale?

Aceste organizații spun același lucru, confirmă aceste date. Fondul Monetar Internațional și Goldman Sachs a spun că într-adevăr costurile ar fi destul de mari, dar pe termen lung este vorba despre aproximativ 300 de milioane de joburi care ar putea fi înlocuite. Din acest punct de vedere economiile și guvernele țărilor trebuie să se pregătească pentru asemenea situație.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Citește și