• Danemarca se confruntă cu un execedent de lichiditate, din cauza vânzărilor foarte mari de medicamente pentru slăbit.
  • Compania Novo Nordisk, care produce Wegovy și Ozempic, a avut în 2022 o capitalizare pe bursă este aproape la fel de mare ca PIB-ul țării.
  • Banca Națională din Danemarca nu vrea să lase coroana să se aprecieze prea mult.

Danemarca este victima propriului succes. Atât de bine se vând pastilele pentru slăbit produse de Novo Nordisk, încât creșterea economică a țării trebuie ținută în frâu, ca să nu se îndepărteze prea mult de media europeană.

Creșterea vânzării medicamentelor antidiabetice din SUA a dus la un ””efect de fluture”, în versiunea macroeconomică, iar Banca Națională din Danemarca trebuie să gestioneze acest lucru, scrie Le Monde.

”Industria farmaceutică, ale cărei exporturi s-au dublat în ultimii zece ani, este unul dintre principalele motoare ale economiei”, spune economista Helge Pedersen, de la banca Nordea. Potrivit Capital Economics, sectorul contruie la o treime din creșeterea economică din 2020.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

Vânzările tratamentului pentru obezitate Wegovy, lansat în Statele Unite acum doi ani, au crescut cu 344% în primul semestru, cele ale antidiabeticului injectabil Ozempic sunt în continuă creștere. Novo Nordisk, grupul danez producător, estimează că cifra sa de afaceri de 176,95 de miliarde de coroane daneze (23,7 miliarde de euro) în 2022, ar trebui să crească cu 30% în 2023. Iar capitalizarea sa bursieră, care depășește 300 de miliarde de euro, este aproape la fel de mare ca PIB-ul țării – 380 de miliarde de euro, în 2022.

”Rezultatele bune au făcut să decoleze excendentul balanței curente”, explică Andrew Kenningham, specialist la Capital Economics. Balanța, care măsoară schimbul de bunuri, servicii și venituri, a înregistrat un surplus de 13% din PIB în 2022, contra 8,8% în 2019. Nici măcar Germania nu a ajuns vreodată la asemenea rezultate.

Grație acestui lucru, creșterea daneză a depășit-o pe cea a vecinilor europeni în ultimele luni și s-a stabilit la 0,5%-0,6% în ultimul trimestru din 2022 și primul trimestru din 2023, în timp ce media Uniunii Europene a fost între 0,1% și 0,2%.

În 2022, regatul cu mai puțin de șase milioane de locuitori afișa un excendent bugetar de 3,3% din PIB, contra unui deficit de 3,4% în UE.

Coroana daneză se apreciază prea mult

”Succesul Novo Nordisk și al sectorului se traduce printr-un aflux colosal de monede în piață, împingând în sus valoarea coroanei daneze”, spune Palle Sorensen, economist la banca Nycredit. Acest lucru complică misiunea Băncii Naționale, care trebuie să mențină coroana aproape de euro.

Pentru a evita aprecierea prea mare a coroanei, Banca Națională din Danemarca a cumpărat masiv de pe piața de schimb, 68 de miliarde de coroane între septemebrie 2022 și ianuarie 2023. Încearcă să mențină dobânda cheie sub cea a Băncii Centrale Europene, la 3,35% contra 3,75%, ca să descurajeze puțin investițiile în țară.

Iar succesul industriei farmaceutice nu rebuie să mascheze dificultățile din celelalte sectoare, care merg mai prost, la fel ca în restul Europei. Sunt și temeri ca Danemarca să nu depindă prea mult de o singură companie. La fel cum s-a întâmplat cu Finlanda, care era dependentă de Nokia la începutul anilor 2000 și căreia i-au trebuit mulți ani ca să își revină după prăbușirea grupului de telecomunicații.

Novo Nordisk are 23.000 de angajați în Danemarca și 55.000 în lume. Dar sectorul are doar 1% din angajații din Danemarca, așa că țara nu vrea să scape din vedere și celelalte companii care contribuie la excedentul balanței curente, precum Lego, Carlsberg și Maersk.

Citește și

Efectele uraganului Idalia. O nouă bacterie s-ar putea răspândi în America

Toamnă blândă, dar ploioasă. Cum vor fi temperaturile în septembrie

Anchetatorii s-au apropiat de epicentrul exploziilor de la Crevedia. Probele arată că la stația GPL s-ar fi produs combustibil artizanal