Vinul, etichetat prin cod QR. Director cramă: „Ne-a rămas să aruncăm etichete, să refacem sticlele. Pentru ce? Pentru a trece niște ingrediente, niște alergeni”

Știi ce bei? UE introduce o nouă legislație prin care producătorii de vinuri vor trebui să detalieze compoziția. Nu va fi o detaliere clasică, ci printr-un cod QR deasupra căruia va fi scris cuvântul „Ingrediente”.

Cei mai afectați sunt producătorii din Italia și Franța, care au milioane de etichete de vin deja tipărite care riscă să trebuiască să fie distruse din cauza aspectelor tehnice incluse în legislația europeană privind noua etichetare.

„Orice nouă reglementare adoptată atât de guvernul României, cât și de comisiile europene, generează disfuncționalități și costuri. În perioada asta de criză financiară, energetică, ne-a rămas să aruncăm etichete, să refacem sticle etichetate. Pentru ce? Pentru a trece niște ingrediente, niște alergeni, alte ciudățenii inventate în epoca modernă de Comisia Europeană, care, după părerea mea, cred că se plictisește pe acolo, nu are ce să facă”, a explicat Gabriel Roceanu, director general Crama Oprișor, la Aleph News.

Aceste coduri QR ar trebui conectate la marca și încorporate pe eticheta sticlei, permițând accesul la informații detaliate.

„Vinul liniștit este plin de istorie, este consumat de populația globului de sute de ani și are în spate o legislație foarte temeinică și foarte bine pusă la punct. În ultimii 30 de ani s-au făcut foarte multe ajustări și legile de fabricare a vinului și cultivarea strugurilor sunt extraordinar de stricte. De ce să mai fie nevoie de această listă de ingrediente?”, a explicat Gabriel Roceanu, director general Crama Oprișor, la Aleph News.

Citește și

Exit mobile version