• Din cauza inflației și a dificultății de finanțare, ponderea celor care plănuiesc să cumpere o locuință a scăzut cu 8% anul acesta.
  • Cele mai atractive cartiere din Bucureşti pentru închiriere sunt Dristor, Tineretului – Timpuri Noi, Titan, Drumul Taberei, Unirii, Victoriei – Romană-Universitate.
  • Dacă anul trecut doar 32% voiau să închirieze, anul acesta procentul crește la 48%.

Visul românilor de a fi proprietari pare din ce în ce mai departe. Din cauza inflației și a dificultății de finanțare, ponderea celor care plănuiesc să cumpere o locuință a scăzut cu 8% anul acesta, la 37%, față de 45% anul trecut. În schimb, crește piața chiriilor. Dacă anul trecut doar 32% voiau să închirieze, anul acesta procentul crește la 48%.

Ponderea celor care plănuiesc să achiziţioneze o locuinţă în următoarele 12 luni a scăzut cu 8 puncte procentuale, de la 45% în 2022, la 37% anul acesta, însă a crescut spectaculos ponderea celor care caută să închirieze, de la 32% în 2022 la 48% în 2023, arată o analiză iO Partners, în colaborare cu Storia.ro.

„Pe termen scurt nu o să asistăm la o revenire puternică a numărului de tranzacții pentru că principalul blocaj vine din zona de finanțare, dobânzile fiind încă la un nivel ridicat. Pe termen scurt ne așteptăm la o consolidare a prețurilor chiriilor în continuare, iar pe termen mediu, un an sau doi, o să aibă loc o revenire a numărului de tranzacții”, a explicat Daniel Crainic, Chief Marketing Officer pentru imobiliare.ro.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Cele mai atractive cartiere din București

Cele mai atractive cartiere din Bucureşti pentru închiriere sunt Dristor, Tineretului – Timpuri Noi, Titan, Drumul Taberei, Unirii, Victoriei – Romană-Universitate, în timp ce pentru o posibilă achiziţie Titan rămâne în topul preferinţelor, la fel ca şi anul trecut, urmat de zona Tineretului – Timpuri Noi şi cartierele Drumul Taberei şi Dristor. În cazul achiziţiei, casele au pierdut din atractivitate în favoarea apartamentelor mici, mai accesibile.

iO Partners, în colaborare cu Storia.ro, au continuat seria analizelor structurii chiriaşilor şi a cumpărătorilor care prospectează piaţa rezidenţială din Bucureşti. Aceasta este a doua analiză anuală care surprinde transformările din piaţa de profil prin prisma caracteristicilor socio-demografice şi de stil de viaţă a situaţiei locative curente şi a planificării situaţiei locative în viitor, precum şi a modului în care aceştia îşi alocă bugetele.

În ceea ce priveşte tipul de locuinţă vizat, apartamentele mici (garsoniere şi 2 camere) rămân în topul preferinţelor chiriaşilor cu un procent cumulat de 86% în 2023, faţă de 82% în 2022. Dacă în 2022 un procent de 33% dintre respondenţi căutau să închirieze o garsonieră, astăzi ponderea acestora a crescut la 42%. Preferinţa pentru apartamente cu 2 camere a rămas similară (a scăzut uşor de la 49% în 2022 la 44% în 2023).

Citește și: