• Platforma de trading Robinhood, aflată în centrul scandalului dintre micii investitori de pe Reddit şi fondurile de hedging, a devenit în ultima săptămâna ţinta unui val de controverse.
  • CEO-ul Vladimir Tenev a fost luat în vizor de utilizatorii aplicaţiei şi autorităţile financiare din Statele Unite.

Compania a fost creată în 2013, anunţând la acea vreme că plănuieşte să „democratizeze finanţele” în contextul mişcării „Occupy Wall Street”, relatează Ziarul Financiar.

În scurt timp, aplicaţia a devenit extrem de populară în rândurile generaţiilor Millennials (cei născuţi între 1980 şi 1996) şi Gen Z (1996-2010) întrucât nu percepe comision pentru tranzacţiile pe care le efectuează clienţii.

Recent, platforma a ajutat micii investitori ai grupului de Reddit „Wall Street Bets” să cumpere un număr cât mai mare de acţiuni ale lanţului de magazine GameStop, mişcare realizată cu scopul de a genera pierderi pentru fondurile de hedging care au plasat sume uriaşe împotriva aceloraşi acţiuni. Conform CNBC, fondurile respective au raportat pierderi de peste 91 de miliarde de dolari în ianuarie.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Robinhood a atras peste un miliard de dolari datorită investitorilor şi liniilor de credit lansate de bănci

Însă conducerea a blocat ulterior tranzacţionarea acţiunilor GameStop, iar utilizatorii nu au întârziat să critice decizia şi au acuzat compania de manipulare a pieţei, cerându-le autorităţilor americane să deschidă o investigaţiei asupra aplicaţiei.

Robinhood a atras peste un miliard de dolari datorită investitorilor şi liniilor de credit lansate de bănci pentru a-i consolida poziţia. Totodată, firma a strâns câteva sute de milioane de dolari în urma unor facilităţi de creditare oferite de bănci precum J.P.Morgan, Morgan Stanley, Barclays şi Wells Fargo.

„Practic, am avut o încărcare fără precedent a sistemului. Mişcarea a devenit virală pe social media, oamenii îşi făceau conturi pe Robinhood şi exista o activitate mare de cumpărare”, a declarat CEO-ul Vladimir Tenev, unul dintre cofondatorii companiei.

Cine este Vladimir Tenev, CEO-ul Robinhood

Tenev reprezintă visul american. Născut în Bulgaria, a migrat către Statele Unite cu părinţii pe când avea doar cinci ani, urmând să crească în Washington DC şi să studieze la Universitatea Stanford din California.

A renunţat rapid la munca de doctorat şi a lansat Robinhood cu unul dintre prietenii săi, Baiju Bhatt, în 2013. Anterior, cei doi au creat două companii, Celeris şi Chronos, care nu s-au bucurat nici pe departe de succesul înregistrat de Robinhood.

Platforma a crescut în mod constant şi a reuşit să atragă în 2018 o serie de investiţii care au evaluat-o la 6 miliarde de dolari, iar Tenev şi Bhatt au devenit miliardari înainte să împlinească vârsta de 35 de ani. În decembrie, aplicaţia era evaluată la 20 de miliarde de dolari.

În timp ce pandemia a închis business-uri pe bandă rulantă, Tenev şi Bhatt au raportat creşteri sănătoase, deși unul dintre prietenii lor i-a acuzat că profită de pe urma suferinţei altora.

În urmă cu câţiva ani, Tenev a apărut în lista Forbes a celor mai influenţi oameni de afaceri de până în 30 de ani şi a fost inclus în clasamentul Fortune „under 40”. Însă acum, miliardarul trebuie să gestioneze o bătălie pe mai multe fronturi.

De exemplu, senatorul american Elizabeth Warren a cerut o evaluare mai detaliată din partea Securities and Exchange Commission (SEC), principala autoritate de supraveghere financiară din SUA, privind ultimele decizii ale companiei.

În plus, comitetul bancar al Senatului a declarat că va organiza o audiere cu privire la volatilităţile din ultimele zile, iar grup de traderi din retail a dat în judecată Robinhood în două state americane, declarând că aplicaţia a încercat să încetinească „în mod intenţionat creşterile înregistrate de GameStop, fapt ce subliniază schimbarea bruscă a percepţiei generale asupra CEO-ului Robinhood într-o perioadă de doar câteva săptămâni.