• William Shakespeare este unul dintre cei mai citați scriitori din toate timpurile, dar și unul dintre cei mai traduși.
  • Operele sale par a fi scrise din experiența personală, din lucruri pe care le-a trăit.
  • William Shakespeare s-a născut și a crescut în orașul Stratford-upon-Avon.

Aproape că nu există persoană care să-i fi citit opera lui Shakespeare și să nu fi fost fascinată sau măcar ușor impresionată. Fiecare cuvânt al său pare să vină din suflet și să curgă instantaneu în cel al cititorului.

William Shakespeare este unul dintre cei mai citați scriitori din toate timpurile, dar și unul dintre cei mai traduși. În plus, datorită lui Shakespeare, povestea lui Romeo și Julieta – o iubire tragică, dar frumoasă, cu un final fatal – a devenit un punct de reper permanent în lumea literară. Și, deși sunt personaje fictive, ele evocă întotdeauna o simpatie autentică în rândul cititorului.

Dar ce știm despre Shakespeare și ce se ascunde cu adevărat în spatele operei sale? Unii spun că numele este un pseudonim și că nu există o astfel de persoană, dar atunci cine a scris toate aceste opere care îi sunt atribuite lui Shakespeare?

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Operele sale par a fi scrise din experiența personală, din lucruri pe care le-a trăit. Se spune că ar fi avut aventuri atât cu femei, cât și cu bărbați, dar acest lucru nu era deloc neobișnuit pentru societatea engleză din acea vreme. Adevărata întrebare aici este despre cine a scris Shakespeare? Cine sau ce este muza sa, dacă există, sau totul este doar o creație a imaginației sale?

William Shakespeare s-a născut și a crescut în orașul Stratford-upon-Avon. La 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care a avut trei copii. Între 1585 și 1592 a început o carieră de succes la Londra ca actor, scriitor și coproprietar al unei companii de teatru numită Lord Chamberlain’s Men și mai târziu King’s Men. În jurul anului 1613 se pare că s-a retras la Stratford, unde a murit trei ani mai târziu.

Se cunosc puține lucruri despre viața personală a lui Shakespeare

Se cunosc puține lucruri despre viața personală a lui Shakespeare și până în prezent continuă controversele în jurul personalității sale, cum ar fi aspectul său, orientarea sexuală, opiniile sale religioase și paternitatea pieselor care îi sunt atribuite. Data nașterii lui William Shakespeare este necunoscută, dar este acceptată ca dată oficială 23 aprilie 1564. În mod ciudat, moartea sa a avut loc tot pe 23 aprilie, dar în 1616.

Shakespeare a fost un scriitor și dramaturg respectat în timpul vieții sale, ceea ce nu este foarte frecvent în cercurile literare. Se pare că după nașterea copiilor săi există o mare pată albă în biografia poetului englez. O pată pe care mulți istorici și critici de artă încearcă să o umple cu diverse teorii, dar până acum fără succes. Există multe speculații potrivit cărora Shakespeare ar fi avut un amant bărbat căruia i-ar fi adresat unele dintre sonetele sale. Alții spun că muza sa a fost soția sa. Oricine a citit operele scriitorului poate concluziona că pare să existe un sâmbure de adevăr în ambele teorii.

William Shakespeare a fost înmormântat la altarul bisericii Sfânta Treime din Stratford la două zile după moartea sa. Există un text foarte interesant sculptat pe piatra sa funerară. Acesta conține un blestem asupra persoanelor care i-ar putea muta rămășițele, lucru care a fost evitat cu grijă în reconstrucția bisericii din 2008.

„Adevăratul” Shakespeare și mesajele ascunse din spatele operei sale

Operele lui William Shakespeare includ 154 de sonete, 38 de piese de teatru și două poezii. A scris majoritatea operelor sale între 1589 și 1613. Primele sale piese erau în principal comedii și drame istorice, genuri care au atins apogeul la sfârșitul secolului al XVI-lea. Mai târziu a scris în principal tragedii, printre care Hamlet, Regele Lear, Othello și Macbeth, considerate unele dintre cele mai importante opere din literatura engleză. Cea mai cunoscută operă a lui Shakespeare rămâne Romeo și Julieta. Este poate cea mai ecranizată – filme, seriale, piese de teatru, producții teatrale și chiar spectacole de păpuși.

Există multe teorii cu privire la cine a fost cu adevărat Shakespeare și dacă el a scris toate aceste opere. Se sugerează chiar că în spatele acestui nume se aflau doi bărbați, complet incomparabili din punct de vedere cultural și al valorilor. Una dintre ipotezele despre cine se află în spatele numelui Shakespeare este Edward de Vere, al 17-lea conte de Oxford. Aceasta este o versiune, cea mai plauzibilă dintre toate, conform căreia nobilul foarte educat și talentat a folosit numele William Shakespeare ca pseudonim, dar de ce?

Versiunile privind identitatea legendarului dramaturg găsesc teren în rândul multor istorici, deoarece nu există cu adevărat nicio dovadă că Shakespeare din Stratford-upon-Avon a fost considerat autorul pieselor recunoscute ca fiind clasice mondiale în timpul vieții sale. Ideea că Shakespeare ar fi fost marele dramaturg William Shakespeare a apărut abia în 1623, la șapte ani după moartea negustorului cu acest nume, când a apărut prima ediție a pieselor lui Shakespeare. Editorii sunt rude ale contelui de Vere în cauză. Odată cu această ediție, mitul negustorului a fost întărit, iar identitatea contelui a fost ascunsă în mod deliberat, sau cel puțin așa au crezut mulți la acea vreme.

Nu lipsesc dovezile pentru această teorie. Se pare că biografiile celor doi – negustorul și contele – au multe în comun. În biografia oficială a lui Shakespeare, este consemnat faptul că singurul său fiu se numea Hamnet /Hamlet/. Amândoi sunt căsătoriți cu o femeie pe nume Anne și, cel mai elocvent, găsim multe fapte și incidente din viața contelui în intrigile pieselor negustorului” lui Shakespeare.

Există o întrebare și mai curioasă – de ce, având în vedere succesul enorm al numelui său, Shakespeare s-a oprit din scris la vârsta de 48 de ani? În 1612 s-a întors acasă la familia sa din Stratford și a murit acolo patru ani mai târziu – în aprilie 1616. A fost înmormântat în curtea bisericii Sfânta Treime. Pe piatra funerară nu era scris numele nimănui. Timpul a trecut până când un monument a fost ridicat în onoarea sa lângă zidul bisericii.

Care este adevărul din spatele celui care a scris toate aceste lucrări?

Neguțătorul din Stratford sau contele de Oxford? Și poate cineva complet diferit, pe care nimeni nu-l bănuiește încă. Oricare ar fi adevărul, este un fapt incontestabil că opera lăsată de Shakespeare în cauză este cu adevărat unică, de impact și complet diferită de orice altceva care a fost scris în aceeași perioadă.

I-a fost oare adevăratului autor rușine de ceea ce a scris, pentru că totul a fost inspirat de evenimente și persoane reale, sau pur și simplu nu a vrut să devină subiectul unei atenții publice inutile? La urma urmei, tocmai aceste instanțe obscure sunt cele care conferă unei anumite opere și mai multă putere, mistică și farmec.

Citește și