Arheologii au reconstruit craniul unei femei, vechi de 75.000 de ani

Arheologii au reușit să pună cap la cap craniul unui schelet de Neanderthal vechi de 75.000 de ani, scrie Sky News.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge și Liverpool John Moores au dezgropat craniul în peștera Shanidar, la 800 de mile nord de Bagdad, Irak. Ca parte a unui nou documentar Netflix, Secrets of The Neanderthals, au reușit să pună la loc craniul și să recreeze chipul femeii căreia i-a aparținut cândva.

Craniul a fost găsit pentru prima dată în 2018, unde a fost aplatizat la aproximativ doi centimetri grosime.

Fusese zdrobit, probabil de căderea pietrelor, la scurt timp după moarte și compactat în continuare de zeci de mii de ani de sedimente.

Arheologii au numit scheletul Shanidar Z. Pentru a recrea craniul, au fost nevoiți să unească, manual, peste 200 de fragmente de os.

Folosind secvențierea proteinelor din smalțul dinților, au putut determina că scheletul era probabil o femeie.

Dinții ei au fost, de asemenea, folosiți pentru a-și măsura vârsta, despre care se crede că se află la jumătatea anilor 40, prin examinarea nivelurilor de uzură cu unii dintre dinții ei din față uzați până la rădăcină.

Fizicul lui Shanidar Z sugerează, de asemenea, că erau femei, deoarece au o înălțime de aproximativ 1,5 metri și au unele dintre cele mai mici oase ale brațelor adulte din înregistrările fosilelor de Neanderthal.

Dr Emma Pomeroy, un paleoantropolog de la Departamentul de Arheologie din Cambridge, a descris repunerea lui Shanidar Z ca un „puzzle 3D cu mize mari”.

„Fiecare fragment de craniu este curățat ușor în timp ce se adaugă din nou lipici și consolidant pentru a stabiliza osul, care poate fi foarte moale, similar ca consistență cu un biscuit înmuiat în ceai”, a adăugat ea.

„Procesarea unui singur bloc poate dura peste două săptămâni”.

Dovezi de polen și alimente găsite lângă rămășițe

Peștera în care au găsit Shanidar Z găzduia și rămășițele altor 10 oameni de Neanderthal, excavate acum mai bine de 60 de ani.

Aglomerări de polen antic înconjoară unul dintre schelete, ceea ce cercetătorii au sugerat inițial indică că morții au fost îngropați cu flori.

Cu toate acestea, un studiu condus de profesorul Chris Hunt, de la Universitatea John Moores din Liverpool, a ajuns la concluzia diferită că polenul a fost lăsat de albinele care au îngropat în fundul peșterii.

Cercetările ulterioare de când a fost găsit Shanidar Z au detectat dovezi microscopice de alimente carbonizate în solul din apropiere.

Fragmente carbonizate de semințe, nuci și ierburi sălbatice sugerează că oamenii de Neanderthal nu numai că au pregătit și gătit mâncare, ci au făcut acest lucru în prezența morților lor.

Dr Pomeroy: „Corpul lui Shanidar Z era la îndemâna persoanelor vii care gătesc cu foc și mănâncă.

„Pentru acești oameni de Neanderthal, nu pare să existe acea separare clară între viață și moarte.

„Putem vedea că oamenii de Neanderthal se întorc într-un anumit loc pentru a-și îngropa morții.

„Acest lucru ar putea fi distanță de zeci de ani sau chiar mii de ani.

„Este doar o coincidență sau este intenționat și, dacă da, ce îi aduce înapoi?

„Ca o femeie mai în vârstă, Shanidar Z ar fi fost un depozit de cunoștințe pentru grupul ei și iată-ne 75.000 de ani mai târziu, învățăm încă de la ea”.

Reconstruirea lui Shanidar Z

Îndepărtarea rămășițelor lui Shanidar Z a pus o problemă dificilă din cauza cât de delicate erau.

Arheologii au folosit un consolidant asemănător unui adeziv pentru a întări oasele și sedimentele din jur, înainte de a îndepărta Shanidar Z în blocuri mici învelite în folie de sub șapte metri și jumătate de sol și rocă.

Apoi, în laboratorul din Cambridge, cercetătorii au efectuat scanări micro-CT ale fiecărui bloc înainte de a începe procesul lent de diluare a adezivului și de a folosi scanările pentru a ghida extracția fragmentelor osoase.

Odată ce craniul a fost reconstruit, a fost scanat și imprimat 3D pentru a forma baza capului reconstruit.

Reconstrucția în sine a fost realizată de artiști paleo de renume mondial și de gemeni identici, Adrie și Alfons Kennis, care au construit straturi de mușchi și piele fabricate pentru a crea fața.

Citește și

Exit mobile version