• Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită anual la nivel global pe 10 decembrie.
  • Ziua Drepturilor Omului ne reaminteşte că drepturile omului sunt universale, indivizibile, inalienabile, interdependente şi interconectate.
  • Un caz cunoscut de încâlcare al drepturilor este cel din 20 februarie 2013, în urma căruia România a fost amendată de CEDO cu 60.000 de euro.

Ziua Drepturilor Omului este sărbătorită de la nivel internaţional, în fiecare an, la 10 decembrie. Aceasta comemorează ziua în care în 1948 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Începutul oficial al Zilei Drepturilor Omului datează din 1950, după ce Adunarea a adoptat rezoluţia 423 prin care invita toate statele şi organizaţiile interesate să adopte data de 10 decembrie a fiecărui an, ca Zi a Drepturilor Omului.

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului stabileşte o gamă largă de drepturi şi libertăţi fundamentale. Mai mult decât atât, garantează respectarea drepturilor fiecărui individ, fără nicio distincţie bazată pe naţionalitate, loc de reşedinţă, sex, origine naţională sau etnică, religie, limbă sau orice alt statut.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

România nu respectă total drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Suntem al 4-lea cel mai condamnat stat de către Curtea Europeană.

CEDO arată că România are cel puţin 20 de încălcări ale drepturilor omului, printre acestea fiind violenţa domestică,  consimţământul pentru un act sexual şi accesul la justiţie.

Un caz cunoscut de încâlcare al drepturilor este cel din 20 februarie 2013, în urma căruia România a fost amendată de CEDO cu 60.000 de euro. Este vorba despre incidentul homofob de la Muzeul Ţăranului Român din 2013, când România nu a respectat drepturile comunităţii LGBT.

Statul român trebuie să plătească despăgubiri de 60.000 de euro pentru încălcarea dreptului la nediscriminare, demnitate umană şi întrunire paşnică a comunităţii LGBT.

Principala problemă este aceea că deşi poliţia şi jandarmeria fuseseră chemate, nu au intervenit corect, se arată în decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Iar pe 20 februarie 2013, proiecţia filmului „The kids are all right”, din cadrul evenimentului Luna LGBT de la Muzeul Ţăranului Român a fost întreruptă de un grup de activişti anti-LGBT.

Grupul a deranjat vizioanarea publicului, a intrat în sală, cântând imnul national, alături de cântece bisericeşti, însoţite de remarci homofobe, dar şi de ameninţări cu moartea faţă de audienţă. Autorităţile nu au intervenit la acel moment, deşi un echipaj de jandarmi şi unul de poliţie se aflau acolo. Reacţia a fost generată din cauza faptului că filmul rulat prezenta povestea unei familii gay din Statele Unite.