- Profesorul universitar Adrian Cioroianu a fost invitatul lui Vlad Craioveanu, marți seara
- Adrian Cioroianu, despre revenirea în România: „Are farmec să te plimbi și să compari, dar pe de altă parte ca să fiu sincer, nu cred că este cea mai bună perioadă pentru trait în afara României.”
- Adrian Cioroianu: „Ce are un început are și un sfârșit! Sigur că un sejur la Paris este binevenit în viața oricui, dar îmi este dor de cursurile de la facultate”
Adrian Cioroianu, fost ambasador delegat al României de lângă UNESCO, a fost invitat în emisiunea „Ochii pe mine”. El a vorbit despre despre redeschiderea școlilor.
Advertisment
„Eu sunt partizan al deschiderii școlilor și al deschiderii universității. Asta vă spun de la bun început. Pe de altă parte, neavând o putere de decizie, evident că mă gândesc că cei care hotărăsc sunt mai bine informați decât noi. Dar, dacă ar fi după mine, eu aș încuraja deschiderea universităților, a liceelor, evident pentru cei care vor. Nu neg, este evident că se poate face un sistem dual, un sistem mixt, pentru cei care vor din diverse motive, din teamă. Putem continua video, dar în același timp eu simt, și din relațiile pe care le am cu părinți, pe care le am cu studenți, nevoia de cursuri directe este foarte mare”, a spus, la „Ochii pe mine”, Adrian Cioroianu.
Adrian Cioroianu a precizat că, în calitate de profesor, „nu pot să dau unor stundenți impresia că viața este fără riscuri”.
Recomandări
„Trăim într-o realitate foarte complicată și, din ce în ce, va fi mai complicată. Dar noi trebuie să ne păstrăm sângele rece și să nu dăm – eu ca profesor nu pot să dau unor stundenți impresia că viața este fără riscuri. Viața, în concretul ei, în spectaculosul sau banalul ei este o afacere individuală, dar care comportă riscuri. Uneori individuale, alteori colective!”, a spus istoricul.
Adrian Cioroianu a povestit și despre experiența de ambasador.
,,Ambasadorii sunt niște persoane privilegiate pentru că este un privilegiu să-ți reprezinți țara. E o onoare, o povară, o mândrie pe care o simte orice om care ajunge într-un conclave international și deasupra lui scrie și România. E o plăcere, încărcată de responsabilitate. Altfel, viața este mai dură decât își poate imagina cineva. De regulă, cei care-și imaginează că este o viață de bibelou este clau că n-au avut de-a face, tocmai pentru că este vorba de această responsabilitate.”, a afirmat el.
Adrian Cioroianu a vorbit, de asemenea, despre luminițele aprinse de sărbători în țara noastră versus carențele și neajunsurile de zi cu zi
„La noi, este o risipă! Dacă, aș fi rău, aș spune că este circ și pâine la noi, dar hai să spunem că este un fel de risipă ca să fim eleganți. Ăsta este semnul distinctiv al Bucureștiului: sârmele din oraș, cablurile. Nu mai vezi în nicio capitală europeană. Dar, în același timp, avem lumini de iarnă. Ok, de acord! Deja îmi dau seama că românii nu se mai lasă păcăliți de îngerașii care plutesc pe Bd. Magheru. Știți că la Viena sunt aceleași lumini de vreo 20 de ani? Și pe 3 ianuarie se desfac. Mă rog, nu vreau să stric petrecerea nimănui, dar știți povestea cu tichia și cu mărgăritarul? Uneori, ele trebuie să meargă mână în mână”, a punctat sursa citată.
Adrian Cioroianu: ,,România este o țară bogată, dar este prost gestionată!”
Istoricul a precizat că România este mereu poziționată între cele mai sărace țări din UE, iar asta din cauza faptului că „este prost gesionată”.
,,Poate că a fost lucrul care m-a durut cel mai mult în acești cinci ani. Indiferent, unde era vorba despre România – cu excepția rezultatelor superbe din film, nu știu, o premieră Mungiu, Porumboiu sau alții care au mai făcut filme – în rest: România, una dintre cele mai sărace țări din UE, România, una dintre cele mai corupte țări din UE și tot așa. Bun, poate că nu-i așa, poate că suntem cea mai coruptă. Din punctul meu de vedere, nu suntem nici printre cele mai sărace. La noi, problema e gestiunea, nu sărăcia. Adică, noi avem o bogăție, prost distribuită. România este o țară bogată, dar este prost gestionată.”, a mai spus Cioroianu.
A. Cioroianu, despre unul dintre cele mai scumpe restaurante din Paris, acolo unde l-a dus și pe președintele Klaus Iohannis când a venit la Paris
,,Sper că nu comit nicio indiscreție, dar vă dați seama era totuși președintele României când a venit la Paris. Unde să mergem, unde să mergem? La Tour D’Argent (n.r. – unul dintre cele mai scumpe restaurante din Paris), meniul este pe bază de rață și fiecare client primește un bon cu numărul raței al cărei piept l-ai mâncat. Și s-a ajuns la ordinal sutelor de mii. Primești un bon și ascultați ce vă spun, sunt oameni din înalta societate mondială care păstrează acel bon. (…) Da, ai mâncat pieptul de la rața 13914. Dar, asta este legenda restaurantului! Și-a creat o poveste!”
Adrian Cioroianu, despre situația românilor din Cancun: „Nu aveți idee ce a pățit băiatul cuplului Daminescu și soția lui”
„Acuma, nemaifiind diplomat, fac precizarea că, dinainte de Crăciun, m-am întors în Universitate. Detașarea mea la Ministerul de Externe a încetat. Povestea asta durează de luni de zile. Hai să vă spun un lucru! Mă sună cu câteva luni în urmă, cunoscutul și foarte apreciatul cântăreț și compozitor român Adrian Daminescu. Fiul domniei sale a avut o problemă similară în Mexic. (…) Ei, fie dintr-un exces de zel, nu cred că au ceva special cu românii, fie dintr-o temere, așa pentru presă, în combaterea drogurilor… Și, totdeauna, la țări din astea în care vrei să arăți ce de bun ești, prinde bine să arăți că străinii îți aduc droguri în țară, când toată lumea te acuză pe tine. Și nu aveți idee ce a pățit băiatul cuplului Daminescu și soția lui. Tot așa arestați, cu șireturile luate de la pantofi. Și asta repet, era în primăvara anului 2020.”, afirmă sursa menționată.
Adrian Cioroianu despre traiul din Franța și grija față de patrimoniu
„Oricâr ar părea de paradoxal, o bună parte dintre românii de nivel mediu care ne privesc și-ar putea cumpăra un castel în Franța. Poți să iei un castel în Franța la 200.000 de euro. Nu glumesc! De la 200.000 e euro îți iei un conac serios, un castel, doar că ai obligația să ai grijă de el. Din momentul acela, dacă nu îl îngrijești, statul francez are dreptul să îl ia înapoi cu 15.000 de euro.”, a punctat istoricul, la Aleph News.
Partenerii noștri