• Muzeele de Arte Frumoase din San Francisco, Met din New York, Muzeul Hirshhorn și Grădina de Sculpturi din Washington DC, Hepworth Wakefield din West Yorkshire și Tate Britain din Londra participă la acest proiect în luna martie.
  • Este vorba despre a alerta oamenii cu privire la aceste lucrări fantastice care sunt expuse și care altfel ar putea fi ratate”, a declarat criticul de artă Katy Hessel.
  • Hessel discută despre maximum o duzină de lucrări în fiecare muzeu.

Cinci mari muzee, printre care Tate Britain și Metropolitan Museum of Art din New York, lansează ghiduri audio dedicate artistelor din colecțiile lor, cu ocazia Lunii Istoriei Femeilor.

Museums Without Men (Muzee fără bărbați), conceput de criticul de artă Katy Hessel de la The Guardian, va prezenta zeci de artiste de sex feminin și de artiști care nu se conformează genului și care, în prezent, sunt adesea în umbra contemporanilor lor de sex masculin. Întotdeauna am mers la muzee și am vânat femei artiste”, a declarat Hessel, care a fost șocată de cât de puține artiste femei se aflau pe pereți și este autoarea cărții Povestea artei fără bărbați.

Ea remarca faptul că artistele care erau expuse în muzee aveau întotdeauna alături de lucrările lor etichete care menționau artiștii bărbați cu care lucraseră sau de care se inspiraseră pentru a le contextualiza.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Muzeele de Arte Frumoase din San Francisco, Met din New York, Muzeul Hirshhorn și Grădina de Sculpturi din Washington DC, Hepworth Wakefield din West Yorkshire și Tate Britain din Londra participă la acest proiect în luna martie. Este vorba despre a alerta oamenii cu privire la aceste lucrări fantastice care sunt expuse și care altfel ar putea fi ratate”, a declarat Hessel.

Hessel discută despre maximum o duzină de lucrări în fiecare muzeu, ceea ce, în opinia ei, nu va copleși vizitatorii. Să ne concentrăm doar pe 10 lucrări care ar putea să vă intereseze cu adevărat”, a spus ea.

Olivia Colling, directorul adjunct al Hepworth Wakefield, a declarat: Încă din primele zile ale Hepworth Wakefield, am susținut femeile artiste în programul nostru de expoziții și considerăm că ghidul audio al lui Katy este o modalitate excelentă de a atrage și mai mult publicul global cu 10 lucrări cheie din colecția noastră, realizate de artiste precum Barbara Hepworth, Jadé Fadojutimi și Lucie Rie.”

Hessel vede ghidurile audio ca pe un pas spre deschiderea colecțiilor muzeale, care sunt încă dominate în mod covârșitor de artiști bărbați albi, către alte grupuri. Cercetătorii care au analizat 18 muzee de artă din SUA în 2019 au constatat că colecțiile lor erau formate în proporție de 87% din bărbați și 85% din albi. Ea a spus: Este pentru a face oamenii să conștientizeze dezechilibrul și să spună, OK, hai să ne uităm la femeile din această colecție, iar dacă este un dezechilibru asurzitor, trebuie să facem mai bine și poate că va încuraja oamenii să facă mai bine. Este vorba despre celebrarea acestor lucrări și despre încurajarea oamenilor din toate mediile să vină la muzee. Acesta este scopul.”

Citește și