• Catinca Tăbăcaru, curator de artă: Eu vin în România ca să expun ce expun alții, ca să provoc niște idei
  • Catinca Tăbăcaru, curator de artă: Arta a crescut în pandemie, lumea a vrut timp să respire
  • Catinca Tăbăcaru, curator de artă: Cei care se uita la arta contemporană pot descoperi ceva nou, artiștii aceștia nu lucrează pentru bani

Fost avocat al drepturilor omului convertit în curator de artă, Catinca Tăbăcaru ne-a vorbit la Marius Tucă Show despre schimbări radicale și decizii neașteptate. Și despre faptul că totul e scris în stele.

„Am lucrat pentru Tribunalul Penal Internațional, ca procuror de genocide, în Rwanda, la 25 de ani. Noi eram acolo să creăm legi internaționale. După aceea, am lucrat la New York ca avocat. Umblam peste tot în lume. Am fost voluntar, curatoare pe proiecte, director al festivalului Beethoven, lucram ca avocat independent”, povestește Catinca.

În 2014 a deschis galeria din New York

Catinca Tăbăcaru: „În 2014 am deschis galeria din New York, aveam artiști cu care lucram. Nu vreau să fie o galerie normală, e casa, mașina, ca să pot ține artiștii în viata, ne-am plimbat prin lume cu galeria, am creat un program de rezidență. 5 ani a funcționat galeria la New York, vânzarea e pe galerie, eu sunt curatoare independentă”

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

„M-a prins pandemia în București”

Catinca Tăbăcaru: „Când veneam în România, mergeam la bunici. În 2018, după o săptămână de galerii în România, l-am întâlnit pe soțul meu, stomatolog în Bucuresti. Acum la București se întâmplă ceva super interesant. M-a prins pandemia aici, am venit pe 10 martie din New York, pe 18 am avut test Covid pozitiv. Eu vin în România ca să expun ce expun alții, ca să provoc niște idei, ca să arăt un alt mod de a gândi, ca să deschid niște discuții”

Una dintre artistele din expoziția Catincăi din 5 decembrie

Catinca Tăbăcaru: „Rachel Monosov este o artistă rusoaică, care a crescut în Israel, căsătorită cu un Italian și trăiesc la Berlin – una dintre artistele din expoziția Catincăi din 5 decembrie. Avem o expoziție care e despre putere, e o poartă de acum 100 de ani din România de la granița cu Ucraina. Expoziția e până pe 13 februarie, una dintre piese e deja vândută. Lumea de artă e internațională, am târguri în toată lumea, activitate e peste tot, anul acesta cu Proiectul Rezidenței mergem in Zimbawe.”


„Arta a crescut în pandemie, lumea a vrut timp să respire, a fost o creștere de constiință”, spune Catinca


Catinca Tăbăcaru: „Acum vedem o creștere în arta contemporană, era o vreme când numai bogații cumpărau, acum sunt mai mulți oameni care cumpără, lumea a intrat în piață, clasa de mijloc care vor sa cumpere. Eu am de a face cu artiști timeless, Rachel e încadrată pe ce o atinge acum pe ea si pe noi, vorbesc într-o limbă abstractă și poetică, e foarte nuanțată.
Cei care se uita la arta contemporană pot descoperi ceva nou, artiștii aceștia nu lucrează pentru bani. Rachel e o artista cu care lucrez de 10 ani, la o expoziție personală, eu dau libertatea aproape completă artistului, mă implic destul de mult, nu eu aleg piesele, fiecare piesa vorbește una cu alta. Dacă pui limite nu iese.”