• Oamenii de știință de la Sandia National Laboratories din New Mexico, au captat mai multe sunete ciudate venind din stratosfera Pământului,la o distanță de 13 mile.
  • Acest experiment a porit de la omul de știință Daniel Bowman, care a vrut să audă inițial sunetele produse de vulcani.
  • Ulterior, Daniel Bowman și consilierul său Jonathan Lees, au decis să aplice microfoane pe baloanele stratosferice, deoarece nimeni nu mai făcuse asta de mai bine de un secol.

Oamenii de știință de la Sandia National Laboratories din New Mexico, au captat diverse sunete ciudate venind din stratosfera Pământului la o altitudine de 13 mile, atașând microfoane la baloanele alimentate cu energie solară, scrie CNN.

Stratosfera este al doilea strat al atmosferei Pământului, iar nivelul său inferior conține ozon, care absoarbe și împrăștie radiația ultravioletă a soarelui.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Daniel Bowman este om de știință la Sandia National Laboratories din New Mexico și a fost pasionat încă din școală să exploreze peisajul sonor al stratosferei. Inițial acesta a vrut să audă sunetele generate de vulcani, dar consultându-se cu consilierul lui Jonathan Lees de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, cei doi și-au dat seama că nimeni nu a încercat să pună microfoane pe baloane stratosferice timp de mai bine de jumătate de secol.

Construirea baloanelor solare

Daniel Bowman și colabolatorii săi au realizat cercetări folosind inițial baloane NASA, dar ulterior au decis să își construiască propriile baloane, fiecare balon având o lungime de 6-7 metri.

Fiecare balon a fost realizat din plastic, bandă de transport și din praf de cărbune.

Praful de cărbune se folosește în interiorul baloanelor pentru a le întuneca, iar atunci când soarele strălucește, aerul din interiorul lor se încălzește și le permite să plutească.

Citește și