Un sondaj Eurobarometru arată că francezii sunt cei mai pesimiști dintre europeni în ceea ce privește viitorul UE

Creșterea popularității partidelor de extremă dreaptă se datorează în mare parte scăderii încrederii europenilor în viitorul Uniunii Europene. Cei mai pesimiști sunt francezii, dar sondajele arată că poziția cetățenilor europeni nu este omogenă în privința încrederii lor în spațiul comunitar.

Ce arată sondajele despre alegerile europalamentare acum?

Sondajul a fost făcut de Eurobarometru, institutul pentru sondarea opiniei publice pe spațiul european. Cel mai negativ și cea mai negativă situație este în Franța, unde numărul pesimiștilor față de viitorul Uniunii Europene îl depășește substanțial pe cel al optimiștilor.

Dacă cei pesimiști sunt 52% în Franța numărul optimiștilor este doar de 42%. Se pare că, în general, statele dezvoltate adoptă această poziție. În Germania, numărul optimiștilor este încă mai mare decât cel al pesimiștilor, dar acest grup din urmă crește substanțial, ci crește simțitor. De altfel, problema cu care se confruntă, se pare, francezii și pe care ar pune un accent mai mare este sănătatea.

Care este situația în Europa de Est?

În Europa de Est, dacă ne uităm, de exemplu, este Ungaria. Este interesantă din punct de vedere al campaniei intense și continue al guvernului Orban împotriva Uniunii Europene. Se pare că aici 77%, deci aproape trei sferturi din populația Ungariei, sprijină Uniunea Europeană. În România, dacă ne uităm la încrederea în viitorul Uniunii Europene, 50% dintre români se pronunță pozitiv, deci optimiști. Cei neutri au un procent de 33% și tot ca și în Ungaria, numărul celor pesimiști este sub 20%. Deci numărul celor care sprijină Uniunea Europeană în România este la jumătate, dar nu foarte mare față de media europeană.

Citește și

Exit mobile version