• Imaginea care îl înfățișează pe Papa Francisc a fost creată cu ajutorul programului AI Midjourney.
  • Deși a fost distribuită inițial pe un grup dedicat artei A.I., imaginea a păcălit milioane de oameni.
  • Experții în inteligență artificială spun că evenimentul stârnește îngrijorare cu privire la dezinformare.

Imaginea incredibil de realistă care îl înfățișează pe Papa Francisc a păcălit milioane de oameni pe internet. Specialiștii sunt îngrijorați cu privire la modul în care internauții au căzut în capcana dezinformării digitale.

Pentru a crea imaginea care îl înfățișează pe Papa Francisc a fost utilizat programul AI Midjourney, bazat pe inteligență artificială. Imaginea a fost distribuită inițial pe Reddit, pe o pagină dedicată artei generate cu ajutorul A.I. Fotografia devenită virală îl surprinde pe liderul Bisericii Catolice purtând o geacă supradimensionată și un lanț cu pandantiv în formă de cruce. 

Pe măsură ce imaginea a început să fie vizualizată de milioane de internauți, oamenii au început să își pună întrebări. Mulți dintre ei și-au împărtășit surprinderea prin mesaje precum „Este incredibil cât de realist poate să arate”, scrie UNILAD.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ce spun experții despre imaginea cu Papa Francisc

După ce Internetul a fost încă o dată înșelat de imagini manipulate și dezinformare digitală, experții își afirmă încă o dată îngrijorările. Mai exact, aceștia susțin că ar trebui să ne facem griji cu privire la incapacitatea noastră de a distinge fotografiile reale de cele false.

Henry Ajder, specialist în inteligență artificială și prezentator al emisiunii radio „The Future Will be Synthesised”, spune că tehnologia A.I. s-a dezvoltat cu „viteza luminii”. Ajder afirmă faptul că în imagine există anumite detalii care ar putea da de gol originea sa. Printre ele se numără sticla de apă pe care o ține Papa Francisc, pe care Henry Ajder a descris-o drept „un dezastru” în ceea ce privește calitatea generării imaginii.

Programele precum OpenAI și Midjourney, vor introduce restricții de siguranță, informative, cu privire la conținuturile contrafăcute ale imaginilor. Cu toate acestea, Ajders sugerează să fiți atenți și precauți atunci când întâmpinați imagini distribuite pe Internet.

„E greu de stabilit dacă unele dintre imagini sunt reale sau nu. Asta ne oferă o idee mai bună despre modul în care oamenii rău intenționați pot răspândi dezinformarea, folosind instrumentele A.I. drept unelte în procesul de diseminare a informațiilor false” spune Ajders.

Citește și: