• Eminescu a abordat multe domenii ale cunoașterii, de la istorie până la știință și filosofie.
  • Eminescu este cel care i-a inspirat pe Creangă, Slavici și Caragiale să publice.
  • Eminescu a avut ca scop unitatea românilor de pretutindeni.

…un geniu al literaturii române și nu numai!
Poate că unii spun asta pentru că a scris mult și a scris…frumos. Orice ar presupune asta. Alții pentru că a abordat multe domenii ale cunoașterii, de la istorie și folclor până la știință și filosofie. Dincolo de aceste calități, Eminescu este în sine o poezie, este un simbol al creației artistice.

De ce sunt versurile acestuia pline de profunzime? Ce știi?

,,Știu că Eminescu a fost un maestru al rimelor, al muzicalității, nu degeaba le numim rime eminesciene. Ne oferă alăturări surprinzătoare, care nu sunt deloc la întâmplare. Este legendar lucrul poetului care includea zeci de variante, pentru un singur poem, pentru a ajunge la cea mai bună opțiune. Asta se vede și în dicționarul de rime pe care Eminescu l-a alcătuit, tocmai pentru a investiga și a cartografia cuvintele care pot să formeze alăturări poetice. Ceea ce mi se pare cu atât mai surprinzător la alăturările astea este că ele alucătuiesc poeme ermetice, cu un aer chiar modern prin simpla lor listare”, a explicat Silvia Grădinaru, poetă și copywriter la Aleph News.

,,Am aici chiar câteva exemple: intelecte – pandecte – corecte – secte – perfecte. Mai umoristic: guralivo – costelivo și chiar mai filozofic: naștem – renaștem – cunoaștem – recunoaștem

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Citește și