• Un manuscris atribuit lui Galileo Galilei, care s-a dovedit a fi un fals în luna august, a dus la descoperirea unei alte cărți controversate scrise de celebrul astronom italian.
  • Descoperirea faptului că Galileo a scris Considerazioni Astronomiche” este legată de un manuscris atribuit lui Galileo în biblioteca Universității din Michigan, care era de fapt un fals.
  • Se știe că Galileo a publicat sub alte pseudonime, dar autenticitatea sa pentru „Considerazioni Astronomiche” nu fusese confirmată până acum.

Dezvăluirea din august că un manuscris atribuit lui Galileo Galilei era un fals a dus la descoperirea unei alte cărți pe care celebrul astronom italian a scris-o, dar sub pseudonim, potrivit unei noi investigații.

Însemnări inedite ale lui Galileo care au fost verificate în urma descoperirii falsului indică faptul că acesta a fost adevăratul autor al unui tratat intitulat „Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri” – în italiană „Considerații astronomice ale lui Alimberto Mauri” – care a fost publicat în 1604.

Alți cercetători de la acea vreme au suspectat că Galileo era autorul lucrării la momentul publicării, deși aceasta a fost atribuită pseudonimului Alimberto Mauri. La acea vreme, scrierea sub un pseudonim era o practică obișnuită pentru a evita controversele. Se știe că Galileo a publicat sub alte pseudonime, dar autenticitatea sa pentru „Considerazioni Astronomiche” nu fusese confirmată până acum.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Este un tratat complet și este scris de una dintre cele mai strălucite minți ale științei occidentale”, a declarat Matteo Cosci, cercetător în cadrul Departamentului de Filosofie și Patrimoniu Cultural de la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, care a făcut cea mai recentă descoperire.

Tratatul a fost publicat cu doar câțiva ani înainte de celebra lucrarea lui Galileo Sidereus Nuncius” (în italiană, Mesagerul înstelat”), care în 1610 a descris observațiile sale revoluționare ale lunii Pământului și a patru dintre lunile lui Jupiter prin intermediul primului telescop astronomic înregistrat.

Puteți să o considerați ca un studiu anterior la Sidereus Nuncius”, care a fost lucrarea fără întoarcere care a schimbat istoria astronomiei și a științei în general”, a declarat Cosci pentru Live Science. Pentru istoricii filozofiei ca mine, aceasta este o comoară”.

Scrierea pseudonimă

Descoperirea faptului că Galileo a scris Considerazioni Astronomiche” este legată de un manuscris atribuit lui Galileo în biblioteca Universității din Michigan, care era de fapt un fals.

După cum a relatat Live Science, filigranele din hârtia manuscrisului scris de mână au arătat că acesta trebuie să fi fost scris la mai mult de 100 de ani după moartea lui Galileo, în 1642, ceea ce face ca documentul să fie un fals. Probabil că a fost creat de prolificul falsificator italian Tobia Nicotra cândva în anii 1920 sau 1930, a constatat o anchetă a universității; manuscrisul a fost achiziționat la o licitație în 1934 și a fost donat universității în 1938.

Investigația a mai descoperit că două scrisori folosite pentru a autentifica manuscrisul erau, de asemenea, falsuri, probabil tot de Nicotra și deoarece una dintre scrisori susținea că Galileo a scris „Considerazioni Astronomiche”, și această atribuire a fost suspectă.

Galileo nu a recunoscut niciodată că a scris Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri” și, până acum, singura dovadă a fost scrisoarea falsificată. Dar, la începutul acestui an, Cosci a descoperit într-o bibliotecă din Florența o notă inedită scrisă în mod autentic de Galileo, în care astronomul enumera mai multe locuri în care savantul italian Ludovico delle Colombe îi atacase ideile. Printre acestea, Galileo a notat că Lodovico delle Colombe criticase Considerazioni Astronomiche di Alimberto Mauri” – ceea ce arată că Galileo se simțea atacat personal ori de câte ori Alimberto Mauri” era criticat în presa scrisă, a declarat Cosci.

Când Galileo a scris în nota sa privată că Lodovico delle Colombe vorbește despre mine cu dispreț”, el se recunoștea ca fiind Mauri”, a spus Cosci.

Teoriile controversate ale lui Galileo

Cosci a declarat că delle Colombe a publicat un tratat în care susținea că steaua nouă” observată în 1604 (de fapt o supernovă) nu era deloc nouă, ci mai degrabă permanentă și vizibilă doar ocazional. Aceste idei se potriveau cu teoriile aristotelice predominante, întruchipate în modelul geocentric al sistemului solar al lui Ptolemeu, care afirma (în mod incorect) că soarele, planetele și stelele erau fixe și neschimbătoare și că acestea orbitau în jurul Pământului.

Dar Galileo, scriind sub pseudonimul Alimberto Mauri”, a propus că noua stea” era de fapt nouă și a sugerat mecanisme care ar fi putut să o creeze – o provocare la adresa viziunii aristotelice. De asemenea, el a introdus alte câteva idei radicale pentru acea vreme, cum ar fi aceea că luna ar putea avea munți.

Este mai sigur să folosești un pseudonim, pentru că dacă lucrurile nu merg bine, atunci nu ești învinuit”, a declarat Peter Barker, profesor de istoria științei la Universitatea din Oklahoma. Dar dacă funcționează, atunci poți spune: Eu am fost cel care am subliniat asta”.”

Barker nu a fost implicat în noua descoperire, dar a declarat că este convins de cercetările lui Cosci. Atribuirea Considerazioni Astronomiche” lui Galileo a fost acceptată și de Nick Wilding, un istoric de la Georgia State University care a detectat falsificarea manuscrisului de la University of Michigan.

Acesta este un exemplu excelent al modului în care o cercetare arhivistică răbdătoare și inteligentă poate restabili o parte din daunele provocate de falsificatori”, a declarat Wilding într-un comunicat. Dr. Cosci ne-a arătat că o combinație de scepticism și pricepere ne va conduce la adevărul istoric.”

Cosci a declarat că Galileo a scris Considerazioni Astronomiche” atunci când preda la Universitatea din Padova, un oraș din nordul Italiei care era guvernat pe atunci de Republica Veneția. Este posibil ca tratatul să fi fost o încercare a lui Galileo de a găsi patronaj la Roma, deoarece a fost dedicat trezorierului Papei, a sugerat Cosci.

Însă Roma și Veneția erau angajate într-o dispută diplomatică la acea vreme, așa că ar fi fost imprudent din partea lui Galileo să-și pună numele pe un tratat dedicat inamicului public”, a spus Cosci.