• Tabloul „Premier Jour de printemps à Moret” de Sisley, achiziționat de un galerist elvețian în 2008, este acum sub sechestru la Basel; Alfred Lindon, stră-strănepotul cumpărătorului, încearcă să îl recupereze.
  • Justin MacKenzie Peers, montor de film în vârstă de 30 de ani, este determinat să recupereze tabloul furat de la stră-străbunicul său.
  • Justin investighează îndeaproape situația, fiind bine pregătit pentru negocieri și pentru aventura care implică familia sa, casa de licitații Christie’s și un galerist elvețian.

„Premier Jour de printemps à Moret”, un tablou impresionist, s-ar putea să fi fost pe lista bunurilor jefuite, dar a fost achiziționat de un galerist elvețian la Christie’s în 2008. Astăzi, stră-strănepotul cumpărătorului, Alfred, încearcă să o recupereze. Însă negocierile stagnează.

Printre descendenții lui Alfred Lindon (1867-1948), se numără actorul Vincent, scriitorul Mathieu, editorul Jérôme (recent decedat), o ramură franceză, o așa-numită ramură americană, câțiva absolvenți și mai mulți tineri. În această ultimă generație se află Justin, în vârstă de 30 de ani, relaxat și determinat. În numele celorlalți, aproape mânat de o misiune, și-a propus să recupereze un tablou Sisley furat de la stră-străbunicul său.

„S-a implicat în această poveste cu pasiune, având o sensibilitate deosebită față de artele plastice și simțind că aceasta este calea de urmat”, mărturisește cu admirație bunica sa Hélène, în vârstă de 87 de ani.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Montor de film în viața reală, o profesie plină de provocări și zile lipsite de acțiune, Justin MacKenzie Peers s-a implicat total în documentele de familie, transmise din generație în generație și în arhivele familiei. În această lună de februarie 2024, el este foarte bine documentat în privința detaliilor acestei aventuri întunecate, care implică familia sa, casa de licitații Christie’s, un galerist elvețian și o mulțime de avocați.

Pe laptopul lui Justin se găsește o fotografie din anii 1930 cu Alfred Lindon. Cu o țigară în gură, el pozează în salonul său parizian de pe Avenue Foch, cu trei tablouri deasupra capului.

„Vedeți cel mai mare tablou? Este Premier Jour de printemps à Moret, o operă a lui Sisley pe care a achiziționat-o înainte de război”, explică tânărul. Liniștea emanată de această fotografie alb-negru nu mai există decât ca o amintire îndepărtată. Jefuită de germani în 1940, lucrarea lui Sisley de pe Avenue Foch se află, optzeci și patru de ani mai târziu, sub sechestru la Basel.

Citește și