• Tor Alva, turnul 3D de 30m, se ridică în Alpi.
  • Va găzdui artă și spectacole, construit pentru sustenabilitate.
  • Design-ul modular este ideal pentru o reconstrucție ușoară.

Alpii Elvețieni se pot lăuda cu cel mai înalt turn imprimat 3D, Tor Alva. Este vorba de un proiect inovator care promite să revoluțieneze construcțiile și arhitectura 3D.

Ce face unic Tor Alva, „Turnul Alb”?

Tor Alva, situat în pasul Julier, în Alpii Elvețieni, este o minune tehnologică de 30 de metri, si se va ridica in Mulegns, Elveția. Proiectul este rezultatul colaborării dintre Universitatea din East London, Universitatea din Pennsylvania și Fundaziun Origen.

Designul său, cu 32 de coloane ramificate și săli atmosferice, redefinește construcția tradițională și se integrează armonios în peisajul montan.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Turnul oferă o experiență spațială unică, cu săli care variază de la întunecate și închise, la luminoase și aerisite. Prin utilizarea unui proces robotic de extrudare a betonului, consumul de material este semnificativ redus.

Pentru a asigura longevitatea structurii, turnul va fi protejat de condițiile meteorologice aspre cu o membrană detașabilă în sezonul de iarnă. În plus, datorită deschiderilor sale distinctive, Turnul Alb devine un far de lumină la crepuscul, iluminând zona înconjurătoare.

Ce poate însemna pentru viitorul construcțiilor acest proiect?

Pe lângă valoarea estetică, proiectul pune un accent puternic pe sustenabilitate, utilizând un proces de extrudare a betonului controlat robotic pentru a reduce semnificativ consumul de materiale.

Proiectat pentru a fi reconstruit în altă locație după cinci ani, Turnul Alb exemplifică principiile economiei circulare în arhitectură. „Designul modular permite ca elementele să fie asamblate și demontate ușor, fără a folosi adezivi, ci doar șuruburi detașabile,” a declarat echipa de proiectare.

Iar utilizarea software-ului de design computațional și construcția strat cu strat adaugă o complexitate și o expresivitate architecturală fără precedent, marcând un pas important spre viitorul construcțiilor sustenabile și inovative.

Citește și