• Oxford University Press a numit „rizz” drept cuvântul anului 2023.
  • Termenul are un trecut scurt, dar conceptul are o istorie lungă.
  • Carisma a trecut de la spiritualitate la leadership la seducție.

Oxford University Press a numit „rizz” drept cuvântul anului, subliniind popularitatea unui termen folosit de Generația Z pentru a descrie capacitatea cuiva de a atrage sau a seduce o altă persoană, scrie BBC.

O scurtare a „carismei”, rizz a fost înregistrată pentru prima dată de editorul britanic al Oxford English Dictionary în 2022. Dictionary.com afirmă că „rizz” a fost popularizat la sfârșitul anului 2021 de personalitatea YouTube și Twitch, Kai Cenat, prin seria sa web „Rizz Academy”. Dar utilizarea sa de către actorul Tom Holland la mijlocul lunii iunie – care a susținut într-un interviu că nu are această calitate esențială – cea care pare să fi făcut ca Rizz să devină viral.

Cuvântul Rizz a depășit „Swiftie” (un fan entuziast al lui Taylor Swift), „situationship” (o relație romantică sau sexuală informală) și „prompt” (o instrucțiune dată unui program de inteligență artificială) în decizia anuală a experților de la editorul Dicţionar englez multivolum Oxford. Se crede că Rizz provine de la mijlocul cuvântului charisma și poate fi folosit ca verb, cum ar fi a „rizz up” sau a discuta cu cineva, a spus editorul.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Vorbește despre modul în care generațiile mai tinere creează spații – online sau în persoană – în care dețin și definesc limbajul pe care îl folosesc”, a spus editorul. „De la activism la întâlniri și cultură mai largă, pe măsură ce generația Z are un impact mai mare asupra societății, diferențele de perspective și stilul de viață se manifestă și în limbaj.”

Citește și