• Umorul era o calitate importantă pentru olandezii anilor 1600, cu peste 25 de cărți de glume publicate doar in secolul respectiv, ulterior și picturile au început să aibă o glumă ascunsă.
  • Pictura „Femeie la toaleta” a lui Jan Steen este un exemplu important pentru opera plina de umor si simbolism a pictorului olandez.
  • Printre alte picturi satirice de Jan Steen, „Gluma” este probabil una dintre cele mai umoristice pânze ale sale.

Olanda este renumita, printre altele, pentru arta marilor maeștri ai picturii din secolul al XVII-lea, o perioada denumita de istoricii de arta “epoca de aur”. Umorul era o calitate importantă pentru olandezii anilor 1600, cu peste 25 de cărți de glume publicate doar in secolul respectiv, ulterior și picturile au început să aibă o glumă ascunsă.

Pictura „Femeie la toaleta” a lui Jan Steen este un exemplu important pentru opera plina de umor si simbolism a pictorului olandez. Eroina acestui tablou se crede ca ar fi o prostituată doar pentru că în imagine, apare o oală de nopate lângă o femeie care își scoate ciorapul. Pe lângă asta, Steen a făcut o aluzie si la numele sau, care in olandeza se traduce prin „piatra” si s-a semnat pe coloana de piatra din stânga.

Tabloul „Lecția de muzica”, deși reprezintă o scena inocenta la prima vedere, cu doi tineri îndrăgostiți care se bucura de muzica virginalului, Vermeer explorează natura relației dintre cei doi, făcând aluzie la o posibila controversa. Pe capacul virginalului a plasat o inscripție care se traduce prin „Muzica este un companion in plăcere si un leac in suferință”, pentru a atrage atenția asupra relației carnale dintre bărbat si femeie.

Recomandări

E VINOVAT
A.I. VA PREZICE PANDEMIILE
VINE VREMEA RECE
ELEVII ÎNVAȚĂ CU A.I.
OLD BUT GOLD
ÎNCEPE WOMEN RALLY

„Proverbe olandeze” a lui Pieter cel Bătrân ascunde cele mai multe glume. Pictorul a creat un mediu rural, haotic, cu zeci de personaje, fiecare reprezentând cel puțin un proverb. Printre acestea se afla un om care „musca dintr-un stâlp”, o femeie care transporta într-o mana un cărbune aprins si in cealaltă mana o găleata de apa (o imagine care reprezintă persoanele cu doua fete care fac probleme si care nu sunt de încredere), un bărbat care pune un clopoțel unei pisici (însemnând planificarea a ceva periculos sau fara reușită).

Printre alte picturi satirice de Jan Steen, „Gluma” este probabil una dintre cele mai umoristice pânze ale sale. Pictura asta reprezintă un bărbat care varsă o oala de noapte peste capul unei femei care din cauza alcoolului a adormit cu capul pe masă. Steen prezinta unul dintre pericolele excesului de alcool, însă imaginea are si o dimensiune mai sinistra, sugerata de corsetul deschis al tinerei și cred că de aici ți-ai dat și tu seama la ce se referă.

Citește și