- Papa Francisc a fost ales în urmă cu 11 ani.
- Acesta este cunoscut pentru alegerea de a vorbi despre diferite subiecte controversate.
- O parte din opoziția internă față de papă s-a intensificat în urma demersului său de a autoriza binecuvântarea cuplurilor de același sex.
Papa Francisc vorbește frecvent despre probleme precum războiul, migrația și schimbările climatice, pentru a-i avertiza pe liderii mondiali că iau decizii „sinucigașe”, scrie CNN.
Cardinalul Michael Czerny, care conduce un departament al Vaticanului axat pe justiția socială, a subliniat că, deși Papa Francisc s-ar putea confrunta cu critici sau ar putea fi înțeles greșit, el are un imperativ moral de a vorbi în numele catolicilor.
„Cred că [ceea ce] ar spune el este că vorbesc din cauza angajamentului credincioșilor. Cu alte cuvinte, nu vorbesc pentru că am un răspuns special de dat. Nu. Vorbesc pentru că există milioane de catolici și alți creștini, credincioși și alți oameni de bunăvoință pentru care sau în vocea cărora vorbesc”, a declarat el.
Comentariile cardinalului au fost făcute după ce papa s-a întâlnit cu reporterii luni, 22 ianuarie, la Vatican, unde a subliniat importanța jurnalismului responsabil în lumea de astăzi.
„A fi jurnalist este o vocație, oarecum asemănătoare cu cea a unui medic, care alege să iubească umanitatea prin vindecarea bolilor”, a spus papa. „Într-un anumit sens, jurnalistul face la fel, alegând să atingă personal rănile societății și ale lumii”.
Din momentul alegerii sale, în urmă cu aproape 11 ani, suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a fost un lider de presă. Decizia sa de a evita capcanele funcției, de a trăi pur și simplu într-o casă de oaspeți de la Vatican și de a face apel la o „biserică săracă pentru cei săraci” a atras atenția întregii lumi. Dar dorința sa de a aborda problemele presante ale zilei a fost cea care a făcut din el un papă cu o voce pe scena mondială.
El a fost gata să vorbească despre o serie de subiecte, de la pedeapsa cu moartea la inteligența artificială, în timp ce a cerut în mod repetat pacea în Gaza și Ucraina, acțiuni privind clima și eforturi mai mari pentru a ajuta refugiații care fug de război și sărăcie. Francisc a acordat mai multe interviuri presei decât orice alt papă, fiind întotdeauna gata să se întâlnească și să salute reporterii în călătoriile sale în străinătate.
Într-un interviu recent difuzat pe Nove, care este deținut de compania mamă a CNN, Warner Bros. Discovery, Francisc a abordat preocupările legate de sănătatea sa. Francisc, care s-a recuperat recent după o criză de bronșită și a suferit o operație abdominală în luna iunie, a declarat că va rămâne în funcție „atâta timp cât (are) capacitatea de a servi”.
Francisc, ai cărui bunici au scăpat cu greu de un naufragiu mortal atunci când au migrat din Italia în Argentina, s-a asigurat că prima sa vizită în afara Romei în calitate de papă a fost pe mica insulă italiană Lampedusa.
Acolo, el a deplâns „indiferența globală” față de refugiați, amintindu-și totodată de cei care au murit în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană. În 2016, el a descris retorica anti-imigrație a candidatului prezidențial american de atunci, Donald Trump, ca „nefiind creștină” și, în același an, a răscumpărat o duzină de refugiați în avionul său papal după o vizită pe insula grecească Lesbos.
O altă preocupare a papei și a cardinalului este inteligența artificială, Francisc solicitând recent un tratat care să reglementeze utilizarea acesteia. Cardinalul Czerny a declarat că dezvoltarea inteligenței artificiale este „atât de rapidă în evoluția sa încât pentru societate nu este ușor să răspundă în mod responsabil la riscuri, beneficiind în același timp de avantaje”. Cu toate acestea, el a subliniat că țările trebuie să colaboreze pentru a se asigura că „nu va deveni o suferință sau un nou risc pentru viața umană”.
Papa Francisc, aspru criticat pentru unele decizii
O parte din opoziția internă față de papă s-a intensificat în urma demersului său de a autoriza binecuvântarea cuplurilor de același sex.
„Da, vor exista critici”, a declarat Czerny, care înainte de a veni la Vatican a lucrat în Africa și America Centrală. El a subliniat că prioritatea lui Francisc nu este de a evita criticile, ci „de a-i include, consola, binecuvânta și reconcilia pe cei care suferă”.
În ciuda vârstei sale, papa este departe de a încetini. Și, în ciuda problemelor sale recente de sănătate, este puțin probabil să se lase intimidat.
Citește și
- Primul program din lume de vaccin împotriva malariei pentru copii începe acum
- Cum vorbim cu copiii despre educație financiară. Răzvan Botea: „Părinții ar trebui să aibă cunoștințe de educație financiară pe care să le insufle mai departe”
- A fost aprobat proiectul pentru reconstrucția Planșeului Unirii. Alex Vîlvoi: „Aceeași problemă există și în Piața Victoriei”